Zřejmě se nikdy neshodnou a jeden druhému nemůže přijít na jméno. Přesto mají něco společného. Pocit, že se spravedlnost v letitém sporu o spalovnu odpadu obrací na jejich stranu. Na jedné straně investor dvoumiliardové stavby, Plzeňská teplárenská (PT) a na druhé ekologičtí aktivisté, kteří se se stavbou nikdy nesmířili a smířit nehodlají.

Aktivisté argumentují čerstvým soudním rozhodnutím, které jim jako u několika předešlých dává za pravdu. Tentokrát zrušil Krajský soud 
v Plzni spalovně pravomocné územní rozhodnutí. Důvod je stejný jako při zrušení účinnosti stavebního povolení pro tutéž stavbu vloni na podzim: novela zákona o EIA, tedy to, jak stavba ovlivní životní prostředí. „Spalovna dosud čelila pěti žalobám a všechny soudní spory skončily naším vítězstvím," konstatuje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Tvrdí, že spalovna je na tom nyní stejně, jako byla v roce 2012: je bez pravomocného územního a stavebního povolení. Radnice i Plzeňská teplárenská na to odmítají reagovat.

Generální ředitel PT Tomáš Drápela tvrdí, že spalovnu to nezastaví. Právě naopak. „Už tento týden očekáváme obnovení stavebního povolení 
z Krajského úřadu Středočeského kraje. V příštím týdnu začneme svážet do Chotíkova komunální odpad, po Velikonocích už ve spalovně zatopíme a zahájíme tzv. předzkušební provoz," řekl Deníku Drápela.

Spalovna ChotíkovStojí více než 2 miliardy Kč, je hotová. Stavba začala v září 2013. Stavební povolení 
i územní rozhodnutí odpůrci napadli u soudu, ten jim vyhověl. Mezitím se ale spalovna postavila. O znovuobnovení stavebního povolení rozhoduje Krajský úřad Středočeského kraje, územního rozhodnutí Krajský úřad Jihočeského kraje a to kvůli podjatosti Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) prohlásil, že soudní rozhodnutí o účinnosti územního rozhodnutí se očekávalo, protože ze stejného důvodu už soud zrušil pravomocné stavební povolení.

To, že se ve spalovně začne topit, považuje Drápela za důležité už proto, že se zjistí, jak spalovna funguje a zda splňuje všechny parametry. „Asi 
v půlce června pak dílo oficiálně převezmeme a zaplatíme za něj," dodal Drápela. Stejně jako náměstek Šindelář říká, že čerstvé rozhodnutí o ztrátě územního rozhodnutí teď město ani teplárnu nezajímá.

„Budeme mít znovuobnovené stavební povolení, což je to nejdůležitější. Můžeme pokračovat," míní Drápela. Razítko z Krajského úřadu Středočeského kraje očekává každým dnem. „Máme už jejich předběžné vyjádření," dodal Drápela s tím, že veškeré požadované dokumenty úřadu dodali a tím naplnili výtky 
z rozhodnutí Krajského soudu v Plzni.

Další ze zástupců aktivistů Milan Reiniger ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov (postupuje proti spalovně společně s Dětmi Země) je přesvědčen, že tak jednoduché to není. „Nemají kolaudaci, navíc teplárna už dříve požádala o změnu stavby před dokončením. Změnili rozměry i technologii. I k tomu by měli mít posudek vlivu na životní prostředí EIA, mají ho jen na základní stavbu," řekl Reiniger.