Už první ročník před dvěma lety měl úspěch a letošní na něj bez obtíží navázal. Kromě vína navíc bylo dobré i jídlo a počasí, a tak si návštěvníci města libovali.
„Teď jsme ochutnali Kerku, což je bílé víno a bylo tedy moc dobré. Lehce kořeněné, moc nám chutnalo," pochvalovaly si na prosluněném nádvoří zámku Katka a Veronika Machovy, které přijely z Liberce a od Prahy.
Stanoviště si prý vybíraly napřeskáčku: „Už jsme byly na osmičce a devítce, pak jsme to vzaly přes šestku a teď jsme na dvojce." V překladu to znamená, že víno okusily spálenopoříčském Ekocentru, odkud se přemístily do historické usedlosti čp. 100 a na zámek došly přes obchůdek U Červeného kohouta. Ještě jim zbývalo napít se na faře, u hasičů, myslivců, chovatelů a v pečovatelském domě.
Chválou nešetřili ani příjemně vytížení vinaři. „Nabízíme Irsai Oliver, Kerku, té máme už poslední bednu, Rulandské bílé, červeného Vavřinečka nebo Pálavu, což je jedno z nejpovedenějších vín," přiblížil Jiří Prokop z vinařství Hnanice. „Je úžasné, kolik lidí chodí. Za tu dobu, co tady jsme, jsme se ještě nezastavili. Chtěl jsem si prohlédnout ostatní stanoviště, ale ještě jsem tu možnost neměl," dodal se smíchem.
Do žlutých mapek navíc návštěvníci na jednotlivých stanovištích sbírali soutěžní razítka. Vrcholem Od vína k vínu byl totiž večerní koncert skupiny Fleret v sokolovně, kde pak pořadatelé mapky slosovali a tři výherce obdarovali čím jiným než víny.
„Oproti prvnímu ročníku jsme letos pozvali o dvě vinařství více. Akce začala o půl dvanácté, teď jsou dvě hodiny po poledni a pohybuje se tu kolem 250 lidí, což už je vlastně hraniční kapacita sokolovny," dodal jeden ze spokojených pořadatelů Jaromír Roj.