Podle zákona o péči o zdraví lidu si každý může zdravotnické zařízení vybrat svobodně. „Přání pacienta respektovat musíme, často to ale nedovoluje kapacita nemocnic. Proto jsou obyvatelé podle místa bydliště rozděleni do spádových nemocnic,“ vysvětluje postup při odvozu mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Lenka Ptáčková.

Logiku rozdělení ale někteří pacienti nechápou. „Bydlím v Bolevci poblíž Fakultní nemocnice (FN) na Lochotíně, přesto mě přivolaná záchranka odvezla do Privamedu, protože pod tuto nemocnici prý spadám. Tam jsem ležel dvě hodiny na chodbě. Pak mě převezli na vyšetření hlavy do fakultky. Odtud mě po vyšetření vrátili zpět do Privamedu, kde jsem dva dny zůstal,“ diví se zbytečným přesunům třiašedesátiletý muž z Plzně. Nad tím, že má rajonizace nemocnic zabránit právě zbytečným převozům mezi zdravotnickými zařízeními, jak informuje portál Plzeňského kraje, jen kroutí hlavou.

„Muselo se to stát v prosinci na přelomu roku, v té době nám zde totiž instalovali nový přístroj k vyšetření hlavy, a proto musel být pacient převezen jinam,“ objasňuje mluvčí Privamedu David Hrdina. Pod stejnou nemocnici spadají například i obyvatelé Slovan. Sanita je tak namísto do nejbližší Fakultní nemocnice na Borech veze do Privamedu přes celé město.

„Zavolali jsme záchranku babičce a nikdo s ní o tom, kam by chtěla odvézt, nediskutoval. Nebyla jsem doma, tak nevím, zda by má žádost k něčemu byla, ale nechápu, proč ji vezli tak daleko,“ podotkla Hana Vagnerová.

Na rozdělení nemocnic sepodle vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Plzeňského kraje Eriky Kunešové dohodli zástupci lůžkových zařízení. Spádové oblasti byly určeny podle specializace nemocnic a jejich kapacity, aby byly schopny množství pacientů pojmout. Spádová nemocnice člověka musí za každých okolností přijmout, nemůže jej ale nutit. Oproti tomu nemocnice, pod níž pacient nespadá, jej může například z důvodů naplněné kapacity odmítnout.

Spádovost nemocnic

  • První interní klinika Lochotín - Doubravka, Bílá hora, část severního Plzeňska
  • Druhá interní klinika Bory - Skvrňany, Bory, část jižního Plzeňska, část severního Plzeňska
  • Privamed - Plzeň vnitřní město, Roudná, Lochotín, Slovany, Stříbrsko
  • Mulačova nemocnice s.r.o. - část jižního Plzeňska
  • Stodská nemocnice, a.s. - část jižního Plzeňska, část severního Plzeňska