A od minulého týdne je devětadvacetiletý David Král držitelem poháru a diplomu za titul Nejlepší 
sommelier České republiky. Mezi osmnácti konkurenty prokázal největší teoretické znalosti i nejlepší praktické sommelierské dovednosti, i když připomíná, že není klasický sommelier v restauraci. „Přihlásil jsem se sám, protože jsem soutěživý typ a mám rád životní výzvy," říká Král.

Vítězství v soutěži sommelierů staví hodně vysoko. „Přece jenom je to mistrovství republiky a je vždycky příjemné, když člověk něco dokáže v oboru, který ho baví," vypráví sommelier.

Na soutěži nebyl žádným nováčkem. Účastnil se jí už popáté. Třikrát skončil na třetím místě. Až letos to dotáhl na pomyslný vrchol. Vyplatila se mu dlouhodobá příprava. Na soutěž se totiž chystá průběžně celý rok. „Čtu odborné články a knihy, navštěvuji degustace a semináře, praktický servis si cvičím doma před rodinou anebo u kamarádů v restauraci. A 14 dní před soutěží si vše opakuji," popisuje.

Jaká disciplína byla na soutěži pro vítěze nejtěžší? „Pro mě vědomostní test, protože ten je vždycky zaměřen na znalosti o víně a vinařstvích z celého světa," podotýká Král.

Nejraději má slepou degustaci, rád totiž přemýšlí o tom, co má ve skleničce. „Teoretická část je hlavně o vědomostním testu a praktická část je slepá degustace vína a lihoviny a servis čili dekantace červeného vína před hostem a odbornou porotou," říká.

Na sommelierství ho baví hlavně kontakt s lidmi. „Správný sommelier by měl být hlavně ochotný a příjemný," tvrdí muž, který v Bohemia Sekt pracuje s osmiměsíční přestávkou téměř devět let.