VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čeští sommelieři musí ještě do lavic a nejlépe na vinice

PLZEŇ -Úroveň českých sommelierů je překvapivě dobrá. Ve srovnání se světovou špičkou by ale neuspěli. Českým znalcům z oblasti vín a gastronomie totiž chybí rozsáhlé teoretické znalosti. Včera to při příležitosti návštěvy společnosti Bohemia Sekt ve Starém Plzenci uvedl člen Mezinárodní asociace sommelierů a prezident Asociace sommelierů knížectví Monako Jean Pallanca.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Sommelier staroplzeneckého Bohemia Sektu Tomáš Brůha nalévá vzácným hostům Jeanu Pallancovi a Annemarie Foidl šumivé víno z produkce staroplzeneckého vinařství.Foto: Deník/J. Kokoška

Kvalitu českých znalců mohl posoudit společně s dalšími světovými odborníky při čtvrtečním mistrovství republiky sommeliérů. „Na to, že toto řemeslo má v České republice jen krátkou historii, jsou praktické znalosti soutěžících velmi dobré,“ uvedl Pallanca. Dodal ale, že dotazy poroty v teoretické oblasti jsou povrchní oproti špičkovým světovým soutěžím.

„Zde chtěli porotci vědět charakteristiku oblastí, kde se vína pěstují, a soutěžící už i takové dotazy pokládali za těžké. Ve světě se ale porota ve španělštině a francouzštině ptá třeba i na charakteristiku jednotlivých tratí a půdy pod nimi. Jde se do větších detajlů,“ doplnil Pallanca s tím, že zahraniční sommelieři jsou často už zralejší muži, zatímco v Čechách se jedná především o mladou generaci.

Dobrý sommelier zná i olivovém oleje

Pallancova slova potvrdil i trojnásobný mistr České republiky a největší český odborník na víno Ivo Dvořák. Řekl, že pokud chce někdo uspět v prestižních zahraničních soutěžích, musí z něj vyzařovat, že na vinici, o které mluví, skutečně byl. „Samozřejmě, že úplně nejlepší je, když si tu vinici skutečně projde a ví, jak vypadá, jaká je tam půda a jaké hrozny tam rostou, říká Dvořák.

Sommelierství prý nezahrnuje jen znalosti o víně. „Musí se samozřejmě ovládat barvy, vůně, čirost, chuť, z čehož by měl poznat, o jaké víno se jedná, odkud je, kdy je trhané a jak je zpracovávané. Aby se ale dal podle chuti vína doporučit i pokrm k němu, musí znát sommelier i potraviny. Nutností je ale ovládat i destiláty, lihoviny, piva, doutníky a v poslední době se vyžaduje i znalost olivových olejů,“ dodává Dvořák, který Pallancu doprovázel.

Pozvání do Bohemia Sektu dále přijala viceprezidenta Asociace sommelierů Rakouska Annemarie Foidl a publicista článků o víně Belgičan Christian Callec. Toho při české sommelierské soutěži překvapilo, že soutěžící se snaží odpovídat porotě vtipně. „To v mezinárodních soutěžích příliš není,“ uvedl Callec a dodal, že jemu se český humor velice zamlouval.

Podle Rakušanky ve světě neplatí, že nejlepší sommelieři musí nutně pocházet z nejznámějších světových vinařských destinací, jako je Francie, Chile, Austrálie, Itálie, Španělsko, USA nebo Rakousko. „Špička se soustředí tam, kde je velká koncentrace velmi kvalitních restaurací. Například letos vyhrál světový šampionát Švéd,“ uvedla Foidl.

Bohemka má druhého vicemistra

Českým mistrem neboli vítězem Trophée Bohemia Sekt Sommelier ČR 2007 se stal Jakub Král z pražského Hotelu Pod Věží. Druhý byl také Pražan, zástupce Francouzské restaurace v Obecním domě, Jakub Bratánek. Třetí skončil firemní sommelier staroplzeneckého vinařství Tomáš Brůha. O titul bojovalo celkem 21 sommelierů a jejich čtyři kolegyně. Přihlášku mohli podat jen ti, kteří se profesy věnují aktivně už minimálně tři roky. Dvořák se po třech vítězstvích už účastnit nesmí.

V základní části soutěžící museli uspět v náročném testu s 50 otázkami v českém a anglickém jazyce. Dotazy se týkali historie i současnosti oboru vinařství, technologií výroby, uložení a ošetřování vína a také identifikace vín při anonymní degustaci. Součástí základní zkoušky je i oprava chybného vinného lístku a doporučení vína k menu. Jen tři nejlepší postoupí do veřejné části finále, kde se hodnotí úroveň servisu sektu a podávání červeného vína. Přihlíží se i na držení těla, celkový dojem, komunikace s hostem a podobně.

České víno je dobré, nikdo ho ale nezná

Podle Pallanca, Callecaa Foidl není české víno ve světě žádný pojem. "Není to ale tím, že by nebylo dobré. Zvláště bílá vína jsou velmi velmi chutná, ale ve světě česká ani moravská vína nikdo nezná," řekl Pallanaca. Například v našem hotelu Cave de l´Hotel de Paris v Monte Carlu máme zhruba 600 tisíc lahví vín tisíců druhů a ani jedno není z Čech, protože se k nám prostě nedostane. Po návštěvě ČR a ochutnávce vašich vín to ale musím změnit. Určitě nějaká vína z Čech nechám dovést," řekl Pallanca.

Callec řekl, že má zmnoha českých vín i 17 let po pádu komunismu dojem, žebyly připravené "politbyrem". "Když jde někdo koupit víno do obchodu, kde je pět tisíc druhů lahví, zpravidla sipoprvé vybere podle etikety. Ta ho musí zaujmout," říká. "Pak ho vypije, a když mu chutná začne si ho kupovat častěji. Česká vína by ale měla problém, aby si jich v regálech vůbec někdo všiml. Etikety nejsou dobré. Z nich je často poznat, že v Čechách se víno nemuselo nikomu nabízet. Co se vyrobilo, se ivypilo. Poptávkabyla nižší nebo se rovnala nabídce."

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) řidiči. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pro sklad Nepomuk - Dvorec přijmeme řidiče na rozvoz zboží, Pracovní doba cca 6:00 - 15:00. Požadujeme: ŘP skupina C + profesní průkaz, pečlivost, samostatnost, spolehlivost, Nabízíme: stravenky, 13. plat, sleva na dodávané zboží., Telefonický kontakt ve všední dny od 8:00 do 16:00.. Pracoviště: Spoltex spol. s.r.o., nepomuk, U Trati, č.p. 284, 335 03 Nepomuk 3. Informace: Jan Hořice, +420 721 374 625. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 6 500 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech ŠVADLENKA/KREJČÍ. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6500 kč, mzda max. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŠVADLENA/KREJČÍ, , , Popis práce:, Práce na 4 hodiny denně , Výroba různých produktů, Zkušenost s průmyslovým šitím výhodou, , Kritéria a požadavky:, INVALIDNÍ DŮCHOD PODMÍNKOU , Zdravotní stav dovolující určenou práci , Motivace k práci , , Nabízíme:, Práci v příjemném prostředí , Slevy v Café Restaurant Kačaba, SecondHelpu , Slevu na masáž, , , Další informace o naší organizaci najdete na www.moznostitujsou.cz, www.secondhelp.cz., , , Pokud splňujete podmínku invalidní osoby a máte zájem o práci, pošlete prosím životopis na lide@moznostitujsou.cz nebo volejte 736 517 679. Pracoviště: Second help sklad od centrum, Masarykova, č.p. 1201, 312 00 Plzeň 12. Informace: Kateřina Krzanowská, +420 736 517 679. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách prodavač/ka - prodejna krmiv. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prac. poměr na dobu neurčitou, prac. doba 8-12, 13-17 hod., práce na PC, dovolená 4 týdny, výkonostní odměny. Pracoviště: Jana ticová, dobřany, Náměstí T. G. M., č.p. 113, 334 41 Dobřany. Informace: Antonín Tic, +420 608 960 765. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 16 000 Kč Pomocní kuchaři pomocná kuchařka/pomocný kuchař. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pro náš stravovací provoz u klienta spol. JTEKT AUTOMOTIVE v Plzni, hledáme vhodného kandidáta/ku na pozici POMOCNÁ KUCHAŘKA/POMOCNÝ KUCHAŘ. Práce na HPP, , Pracovní doba: PO-PÁ 6:00-14:30 h / 14.00 - 22.00 h, mzda 16.000 - 18.000,-Kč, 2x víkend v měsíci., Hledáme zájemce se zkušeností s výrobou jídel, kteří mají chuť pracovat u stabilního zaměstnavatele, jsou dochvilní a spolehliví. , Nabízíme: férové jednání a přístup, transparentní odměňování, jistotu pravidelné výplaty, možnost karierního postupu, zázemí stabilního zaměstnavatele, volné víkendy!, Zaměstnanecké výhody: Zvýhodněné stravování, příspěvek na životní/penzijní pojištění, firemní akce. Pracoviště: Gth catering a.s. plzeň (jtekt), Folmavská, č.p. 1152, 301 00 Plzeň 1. Informace: Romana Bělocká, +420 736 527 603(8-15h).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vybílil kontejner ve Chválenicích

Otec Sasmuel (vlevo) a jeho známý Bernard, kteří poskytly poutníkům (v pozadí) přespání

Při cestě do Říma se myli vodou z WC

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Plzeň byla lepší, ale se Spartou bere jen bod

Plzeň - Vyhrocený, vyhecovaný od začátku do konce byl páteční zápas mezi hokejovou Škodovkou a Spartou v Plzni.

Dětí přibývá, mateřinky v kraji jsou přeplněné

Řada mateřských škol v Plzeňském kraji byla v poslední době nucena rozšiřovat své prostory.

FOTOGALERIE: Strážníci v novém

Nová služebna městské policie vznikla rekonstrukcí někdejšího teplárenského výměníku v Polední ulici v plzeňských Lobzích.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT