MO 2 v kostce
Obvod se souhrnným názvem Slovany tvoří Božkov, část Doudlevec, Hradiště, Koterov, část Lobez a také část Východního předměstí. Katastrální výměra je 1639 hektarů a žije tu přibližně 35,5 tisíce obyvatel.
Druhý plzeňský obvod vedla vždy pravice, uplynulé čtyři roky koalice ODS, TOP 09 a Pravé volby pro Plzeň. Na podzim 2010 byly Slovany jediným velkým plzeňským obvodem, kde s přehledem zvítězila ODS – získala 34,5 % hlasů, druhá ČSSD pouze 23,1 %. Pro občanské demokraty tento výsledek znamenal 10 křesel v 27členném zastupitelstvu, pro sociální demokraty sedm míst. Čtyři křesla získala TOP 09, tři komunisté. Dvě místa v zastupitelstvu vybojovali křesťanští demokraté, jedno Pravá volba pro Plzeň. 

Druhý městský obvod jako jediný ze čtyř velkých plzeňských obvodů nešel po vzoru velké radnice do velké koalice se socialisty. Radnici tu už 16. rokem šéfuje Lumír 
Aschenbrenner (ODS).

Nová školka

Možná největším úspěchem obvodu v posledních letech je stavba nové mateřské školky ve Chvojkových lomech vedle městského bazénu. Stála více než 20 milionů korun, podstatnou část na ni Slovany dostaly z městského rozpočtu. A také přeměna Božkovského ostrova ve sportovní a relaxační areál nebo rekonstrukce Koterovské návsi. Na oba projekty se čerpala dotace EU. Znovu se rozhýbal kulturní dům Šeříkovka, život pulsuje v oblíbeném Škoda Sport parku v Doudlevcích, který slovanská radnice buduje postupně. Ve Chvojkových lomech se díky aktivitě starosty Aschenbrennera ujal Milník bigbítu, kde se každoročně na 1. máje koná bigbítový festival.

Prázdná porodnice

Slovany, které jsou nejstarším plzeňským sídlištěm, ale mají i problémy. Dodnes se tu nepodařilo vybudovat domov pro seniory, který tu citelně chybí. Kdysi se pro penzisty počítalo s vyklizenou porodnicí na Čapkově náměstí u polikliniky, jenže záměr se nikdy nepodařilo realizovat a opuštěná budova chátrá. Sešlo také z nápadu postavit seniorům domov na okraji lesoparku Homolka.

Slovany mají i svá bolavá místa. Jde například o čtvrť Petrohrad s neopravenými ulicemi či Jiráskovo náměstí zatím čekající na rekonstrukci. Samostatnou kapitolou je frekventované náměstí Milady Horákové s nepřehlednou křižovatkou, jejímuž novému dopravnímu řešení se občas blýskne na lepší časy, ale jen na papíře. Opravuje se však nedaleká Malostranská ulice, kde se posouvají zastávky trolejbusů a autobusů blíž ke Škoda Sport parku a komunikaci přibude také cyklostezka.

Starostové
1990 Václav Korcan
1990-94 Josef Bejvl
1994-95 Petr Náhlík
1995-98 Václav Brousek
1998-2014 Lumír Aschenbrenner 

Ke Slovanům patří také Božkov, Hradiště či Koterov. Právě Koterovu město dosud dluží protipovodňové opatření, přitom při záplavách jde o jedno z prvních míst v Plzni, kde se lidem vylije voda v lepším případě do zahrádek, v horším do domů. „Je hotová studie a jsme připraveni na součinnost s městem," říká starosta Aschenbrenner.

Oblíbeným místem na Slovanech je Hradiště. Hospodu Plovárna tu vzali do rukou místní lidé, zvelebili ji a restaurace propojená s prostorem u řeky napojeným na cyklostezku dnes patří k nejlepším místům na Slovanech.

Kdo chce na slovanskou radnici
• 1 – Plzeň pro sport (lídr Radim Hovorka) – 27 kandidátů
• 2 – ČSSD (Jaroslav Novák) – 27 kandidátů
• 3 – Pravá volba pro Plzeň (Miroslav Hus) – 27 kandidátů
• 4 – TOP 09 (Jan Fluxa) – 27 kandidátů
• 5 – Veřejné zájmy Plzně (Roman Bakala) – 27 kandidátů
• 6 – KSČM (Karel Kvit) – 27 kandidátů
• 7 – KDU-ČSL (Pavel Janouškovec) – 27 kandidátů
• 8 – Občané patrioti (Jiří Boudník) – 27 kandidátů
• 9 – ODS (Lumír Aschenbrenner) – 27 kandidátů
• 10 – Společně za Plzeň (Tomáš Hirt) – 27 kandidátů
• 11 – Strana svobodných občanů (Tomáš Vendiš) – 27 kandidátů
• 12 – Změna pro Plzeň (Štěpán Esterle) – 18 kandidátů
• 13 – ANO 2011 (Bohuslav Rada) – 27 kandidátů 

Jak se žije na Slovanech - architekt Václav ULČ
Slovany jsou dobrou adresou a žije se tu pěkně. Jejich centrum posílilo ať už výstavbou radnice, či obchodních center, takže lidé už dnes nejezdí za všemi nákupy do velkých center na periferii města. Na Slovanech je bazén, opravená hala Lokomotivy a hlavně slovanský fenomén, sportoviště Škoda Sport park. Můj syn tam vyrostl s koloběžkou. Bylo to první sportoviště svého druhu a vzor pro všechny ostatní obvody. Pokud mají Slovany někde dluh, je to třeba zatím nezrekonstruované Jiráskovo náměstí nebo čtvrť Petrohrad se zastavárnami a hernami.