Senioři nad 70 let, kteří chtějí jezdit v Plzni veřejnou dopravou zadarmo, musejí mít od ledna 2016 Plzeňskou kartu. Pokud ji mít nebudou, budou muset jezdit za plné jízdné. Dosud jim stačí k prokázání věku občanský průkaz, to se ale změní.

Toto červnové rozhodnutí městských radních vyvolalo mezi seniory řadu dohadů a kritiky. Naprostá většina z nich si kartu pořizovat nechce, považují to za zbytečné. Náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL) tvrdí, že opatření má své opodstatnění už proto, že sjednocuje podmínky slevy pro seniory v Plzni a v sousedních tarifních zónách integrované dopravy Plzeňska.

„V Plzni stačí k prokázání občanský průkaz, na území sousední obce musí mít senior nad 70 let Plzeňskou kartu. Při revizi jízdného (mimo Plzeň) řada seniorů platila pokutu a nechápala proč," uvedl Náhlík. Od ledna to má být jasné, kartu budou muset mít všichni bez výjimky.

Kolik bude seniory pořízení Plzeňské karty stát? Zadarmo to nebude, i když to po rozhodnutí radních tak vypadalo. Teď je jasné, že senioři si kartu budou muset zaplatit: všichni senioři nad 60 let, kteří mají trvalé bydliště v Plzni a o kartu žádají poprvé, zaplatí za její vystavení 80 korun. Vztahuje se na ně sleva na pořízení karty vycházející z usnesení zastupitelstva z dubna 2008. Pokud ale nemají v Plzni trvalé bydliště, slevu nedostanou. V tom případě vydají za pořízení Plzeňské karty plnou taxu, tedy 170 korun.

Od ledna 2016 začnou jezdit v Plzni zdarma držitelé zlaté Janského plakety. Dnes mají padesátiprocentní slevu z jízdného. Pokud budou mít od Nového roku Plzeňskou kartu s aktivovanou slevou pro dárce krve, nemusí už platit nic. Zlevní se také jízdné pro děti mezi 6-15 lety.

Začít platit ale budou muset lidé cestující se psy. Nyní vozí zvířata zadarmo, od ledna to však bude platit jen pro vodicí psy nebo pro zvířata v přepravním boxu o maximální velikosti 25 x 40 x 60 centimetrů. Za větší psy, kteří se do takového boxu nevejdou, bude muset majitel zaplatit od osmi do 30 korun podle typu zvolené jízdenky.