Kvůli čtyřdenním slavnostem je omezen provoz silniční i městské dopravy. V centru města dojde k několika dopravním opatřením, při průjezdu konvoje v neděli 8. května dopoledne pak bude omezena doprava téměř po celé Klatovské třídě.

Na náměstí Republiky nebude možné po dobu konání slavností parkovat. Podle mluvčí plzeňského magistrátu Evy Barborkové budou zcela uzavřeny vjezdy na náměstí v odpoledních a večerních hodinách (dnes od 18 do 23 hodin, v sobotu 7. května od 12 do 23 hodin a v neděli 8. května kvůli průjezdu konvoje od 9 do 20 hodin). Vjezd městské veřejné dopravě bude povolen. Ale v sobotu 7. května nebudou vzhledem k večernímu programu náměstím projíždět autobusy linek č. 20, 33 a 40, a to v době od 17 do 23 hodin, a v neděli 8. května se omezení dotkne nejen autobusů od 11 do 14 hodin, ale i tramvajových linek č. 1 a 2 v čase od 10.10 hodin do ukončení průjezdu kolony, tedy do 14 hodin. V Dřevěné ulici se nebude smět parkovat od 5. do 8. května (8. května do 20 hodin) a od 6. do 8. května se tato ulice pro průjezd aut úplně uzavře.

Vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! dnes uzavře pro veškerou dopravu včetně MHD od 15 do 19 hodin Americkou třídu v úseku Klatovská třída – Jungmannova.

Ilustrační foto
Univerzita nabízí řadu letních škol. O kurzy je zájem

V souvislosti s nedělním průjezdem populárního konvoje po Klatovské třídě bude část této silnice v úseku ul. U Trati – Rondel včetně výjezdů z bočních ulic obousměrně zavřena od 8.50 do 13 hodin. O hodinu déle, tedy od 10 do 13 hodin, neprojedou auta ani úsekem Majerova – ulice U Trati, a to včetně výjezdů z bočních ulic. Po celou dobu konání konvoje budou mít auta omezený provoz také na příjezdových komunikacích na Klatovskou třídu. Od 8 hodin se uzavře Sukova ulice, kde se řadí vozidla konvoje, až do doby jeho odjezdu. Příjezd k Area Bory bude možný Boettingerovou ulicí.

Vedení města v neděli návštěvníkům oslav doporučuje využít raději MHD, nežli jezdit do centra autem. „Využít je možné parkovací domy Rychtářka a u OC Plzeň Plaza. K dispozici pro parkování bude i spodní část v areálu DEPO2015 v Presslově ulici,“ uvedla vedoucí odboru prezentace a marketingu Jana Komišová.

Během oslav mohou lidé také zhlédnout výstavu s názvem „Jak šel čas… Thank you, boys!“ věnovanou mužům generála Pattona, kteří v roce 1945 přinesli Plzni svobodu. Kromě portrétů jednotlivých hrdinů, jež opustili své rodiny, lásky a přátele a zapojili se do války proti hitlerovskému Německu, výstava průřezově připomíná i historické události v Plzni. Vrací se k uplynulým ročníkům oslav od devadesátých let minulého století do současnosti. K vidění je před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech do 26. května.