Ani s rudoarmějci, ani bez nich. Největší lákadlo letošních květnových oslav osvobození, letecká a pozemní bitva, nebude. Měla přitom nahradit oblíbený konvoj historických vozidel, který letos nepojede. Bitvu v pondělí zrušil organizátor Michal Kindl, který ji připravoval s podporou radnice několik měsíců. Tvrdí, že čelí výhrůžkám nejen on, ale i jeho rodina. „Lži a nadávky na internetu jsem přecházel s úsměvem. Poslední kapkou ale byla výhrůžka smrtí i mé skoro sedmdesátileté matce," prohlásil Kindl.

Důvodem má být to, že do scénáře bitvy zakomponoval i Rudou armádu. V Plzni osvobozené Američany tím píchl do vosího hnízda. „Je to komediální blamáž a podraz radnice na Plzeňany," prohlásil k tomu publicista a historik Zdeněk Roučka, který o osvobozování západních Čech americkou armádou vydal řadu knih. A ozvali se i další, například zástupci TOP 09 na posledním zastupitelstvu. „Zavádíte tu jako novotu bitvu Rudé armády, což je dramaturgie, které nerozumím," řekl zastupitel Petr Suchý.

Slavnosti svobody5.-8. května 2016
Akci letos ovlivní tři zvláštnosti: Klatovskou třídou neprojede konvoj historických vozidel, pietní akt nebude u pomníku Díky, Ameriko!, který se musel kvůli havarijnímu stavu zbourat, a nyní organizátoři ruší i pozemní a leteckou bitvu.

Kindl tvrdí, že jde o ukázku bitvy na demarkační linii, nikoliv přímo v Plzni. A že vytržením z kontextu se začala šířit fáma, že v Plzni bude bojovat namísto americké armády ruská a organizátorům začalo 'skutečné peklo'.

Podle mluvčí magistrátu Evy Barborkové si je vedení města ´vědomo toho, že se scénář bitvy stal předmětem politizace´. Uvedla, že na sociálních sítích už byly zaznamenány pokusy zatáhnout do tohoto problému veterány. „To si v žádném případě nepřejeme. Pokud se to má týkat i jich, musíme to stopnout," potvrdil Deníku primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Náměstek Martin Baxa (ODS), který má Slavnosti svobody na starosti, v pondělí nezvedal telefon a omezil se jen na tiskové prohlášení.

Místo oficiálního pietního aktu radnice přesunula od Práce k novému pomníku gen. Pattonovi u Velkého divadla.