„Žádné nabídky jsme neobdrželi," potvrdila ředitelka Úřadu služeb obyvatelstvu magistrátu Helena Knížová. Možná se někdo přihlásí na poslední chvíli. Podle Knížové to tak u těchto pozic někdy bývá. V případě Divadla Alfa mají zájemci čas ještě pět dní. Uzávěrka pro podání nabídky je příští pátek 30. května.

Ve výběrové komisi, která by měla kandidáty na ředitele hodnotit, figuruje i někdejší ředitel Divadla Alfa a muzikant Jiří Koptík.

„Divadlo Alfa mě provází desítky let a znám jeho specifika. Nový ředitel bude zároveň ředitelem největšího českého profesionálního loutkářského festivalu Skupova Plzeň," připomíná Koptík slavný plzeňský festival a dodává, že šéf musí mít tím pádem povědomí o problematice loutkářství, o jeho dějinách i organizacích.

Náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD) připouští, že hledání není snadné, na druhé straně není podle ní žádný kvap.

„I kdybychom museli tendr zrušit proto, že by se nikdo nepřihlásil, máme dost času vypsat nový. Současný ředitel Alfy Tomáš Froyda podal rezignaci, ale až k 31. červenci příštího roku. Předčasně by odešel jen v případě, že by byl jeho nástupce vybrán dříve," prohlásila Herinková. Uvedla, že v Alfě jde o otevřené výběrové řízení a nabídky město zveřejnilo v médiích i Divadelních novinách.

V souvislosti s Alfou zmínil před časem ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) teoretickou možnost jeho sloučení s Divadlem J. K. Tyla, a to kvůli ekonomickým úsporám. Tato verze je už ale zřejmě mimo hru. „Za mě to nepřipadá v úvahu," řekla Herinková.

Úřad si ale nechal provést analýzu zaměstnanců v obou divadlech a jejich ředitelé by měli podle náměstkyně zvážit, kde by mohl někdo ubýt, kde budou třeba nové síly a tedy případné přesuny. „Například Divadlo J. K. Tyla bude potřebovat obsluhu nových technologií v Novém divadle," dodala Herinková. Žádné propouštění ale zejména Alfě údajně nehrozí.

Divadlo Alfa hospodaří ročně s rozpočtem cca 25 milionů korun, v rocích, kdy se koná festival Skupova Plzeň, je rozpočet asi o dva miliony korun vyšší. Současný ředitel Divadla Alfa Tomáš Froyda věří, že do probíhajícího konkurzu na jeho nástupce se ještě zájemci přihlásí. „Skutečně to obvykle bývá těsně před uzávěrkou," míní Froyda.