„Možnost chodit cvičit měli mít jak očkovaní, tak neočkovaní. Obecně je teď nutné v lidech vzbudit zájem cvičit a zvyšovat tím svou obranyschopnost. Věřím, že se k nám zákazníci vrátí. Výrazně více jich očekáváme po neděli, kdy skončí jarní prázdniny,“ řekla Alena Nováková, manažerka plzeňského fitness centra Avalon, které za dobu pandemie přišlo o 50 procent zákazníků. Ztratilo také polovinu trenérů.

Ilustrační foto.
Covidová situace v Plzeňském kraji se zlepšuje. Nakažených ubývá

„Doba covidu je pro fitness centra těžká. Na dotace jsme si nesáhli vůbec, nesplňovali jsme státem nastavené podmínky. Také nejsme schopni sehnat trenéry. Většina z nich svoji práci během covidu vzdala a změnila své zaměření. Dnes máme celkem pět trenérů, před covidem jsme jich měli 12,“ uvedla Nováková.

Avalon se snaží na sociálních sítích, i přes asociaci sportu a fitness, vyvolat v lidech snahu, aby co nejvíce posilovali imunitu sportem. „Mrzí mě, že asociace sportu tolik neapeluje na lidi, aby sportovali a utužovali si zdraví. Plzeňáky se snažíme motivovat, aby chtěli cvičit, aby se nebáli. Chci vyvolat chuť a zájem vrátit lidi ke zdravému životnímu stylu a socializaci. Držíme si jako jediné plzeňské fitko prvenství v tom, že děláme sportovní výzvy pro naše klienty, v tom chceme pokračovat,“ sdělila manažerka.

Zvyšovat ceny Avalon nehodlá, během pandemie naopak prodlužoval platnost permanentek. „Ceny máme už několik let stejné a nechceme zdražovat,“ řekla.

Poznáte obec na snímku?
KVÍZ: Poznejte obec, kterou zachytil hledáček redakčního fotoaparátu

„Věříme, že se zákazníci budou vracet, a že nám nebudou mít za zlé, že jsme u nich do teď museli certifikáty kontrolovat. Hospodští se snažili být jen zodpovědní a neriskovat případné sankce,“ myslí si Martina Navrátilová, marketingová manažerka sítě restaurací Hospodska, která v Plzni provozuje Potrefenou Husu, Plzeňku, Lékárnu, Sokolovnu Bolevec a Kozlovnu.

„Na dnešní „legální“ pivo jsem se moc těšil, nejsem totiž příznivcem očkování. Myslím si, že certifikáty neměly význam. Spousta lidí je obcházela,“ řekl jeden ze štamgastů plzeňské restaurace Lékárna.

V minipivovaru U Stočesů v rokycanské čtvrti Rašínov dorazil na oběd zhruba stejný počet lidí jako na začátku týdne. Přispěla k tomu skutečnost, že na vládní opatření o zákazu vstupu neočkovaných zde ani pod hrozbou kontrol a sankcí nereflektovali. Návštěvníkům tu naopak připravili návod, jak se při případném nátlaku hygieniků či policistů chovat.