Vůbec největšího zásahu během léta se dočká jídelna a družina na lobezské 28. základní škole. V boletických panelech, které byly při stavbě pavilonu před 43 lety použity, se totiž vyskytuje zdravotně závadný azbest. Kromě toho se uvnitř objektu drží plíseň a vlhkost. Řemeslníci budovu kompletně zateplí, upraví vytápění, vzduchotechniku i elektroinstalaci. Rekonstrukce za 19,6 milionu korun potrvá až do konce listopadu. „Žáci se budou stravovat na střední elektroprůmyslovce, kam je budeme převážet. Družina se dočasně přesune do náhradních prostor naší školy," uvedla ředitelka vzdělávacího zařízení Pavla Jedličková.

Sedmimilionové rekonstrukce se chystají také na 33. základní škole v Plzni, kde dělníci v plavecké učebně nahradí starou vzduchotechniku. „Součástí těchto prací je i výměna nebo úprava dotčených součástí vnitřních instalací, a to ústředního vytápění a rozvodů tepla, měření a regulace, zdravotně technických instalací a silnoproudé elektroinstalace," uvedl vedoucí magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Velké stěhování v posledních dnech zažili také na borské 11. základní škole, a to kvůli rekonstrukci elektroinstalace ve dvou pavilonech, jež bude stát 3,5 milionu korun. „Práce by měly být hotové do konce srpna, ale kvůli úklidu začínáme učit až 7. září," sdělila ředitelka Vladimíra Holá.

Změny se nevyhnou ani 14. základní škole v Plzni. V tamějších prostorách, kde donedávna fungovala MŠ, v současnosti vzniká další zázemí pro chlapce a děvčata. „Z původních dvou tříd, kabinetu a výdejny jídla pro mateřinky vzniknou tři třídy pro školáky. Máme více dětí, proto potřebujeme navýšit kapacitu," odůvodnila ředitelka instituce Helena Lišková. Náklady na opravy se pohybují kolem 2,7 milionů korun.

V září přijdou do nového také děti ze ZŠ a MŠ Božkov, přes léto se tady dokončí rekonstrukce za 2,4 milionů korun. Loni se škola pustila do opravy šaten, tento rok je potřeba udělat nové sociální zařízení a nákladní výtah vedoucí ze suterénu do prvního patra. „Kromě toho budeme dělat nové schodiště," řekla za vedení Hana Stýblová.