„Budova nikdy nemůže být zabezpečená na sto procent," říká vedoucí plzeňského odboru školství Eva Prokopová a za pravdu jí dávají i námi oslovení ředitelé škol (anketu čtěte na následující straně).

„I když je potřeba školy dobře zajistit, nelze z nich udělat pevnosti," říká ředitel Církevního gymnázia Daniel Petříček s tím, že po budově se pohybují i další lidé. Třeba ti, kdo do školy dovážejí jídlo. Nejfrekventovanější místa zde střeží kamery. Pohyb u hlavního vchodu stejně jako na dalších školách sleduje vrátný.

„Všechny základní školy jsou v době vyučování zamčené, zájemci o vstup musí zazvonit, zapsat se do knihy návštěv," přibližuje praxi Prokopová. Během největšího provozu, kdy děti ráno přicházejí do školy, ale podle jejích slov není reálné veškerý pohyb uhlídat. I proto že nejmenší děti rodiče často doprovázejí až do šatny. Prostranství před některými základkami snímá kamera, některé střední školy sázejí na čipové karty, jež mají umožnit přístup pouze oprávněným osobám. Jejich pořízení ale není levnou záležitostí.
Přestože všichni doufají, že se jedná o ojedinělý případ, vedl už některé ředitele škol k zamyšlení, jak podobným situacím co nejvíce zamezit, případně jak reagovat v okamžiku, když by nastal. „Pro zaměstnance teď ve spolupráci s policií připravujeme školení, jak se zachovat v takových krizových situacích," říká ředitel SOU elektrotechnického Jaroslav Černý.

Ředitelka Střední zdravotnické školy Ivana Křížková například včera proškolila provozní zaměstnance, jak snížit riziko vstupu cizích osob. Magistrát zase školám doporučil, aby překontrolovaly své zabezpečení a kritická místa. Třeba zda jsou uzamčené zadní vchody do budovy. „Případný krizový postup jsme s řediteli zatím neřešili, je to ale téma na zamyšlenou," uvedla Prokopová s tím, že si nedovede představit, jak by bylo možné zamezit situaci, kdy by se stal agresorem žák.