Konec školního roku se kvapem blíží a základní a střední školy v Plzeňském kraji jsou již připravené na předání vysvědčení, které bude v letošním roce ovlivněné koronavirovou krizí. Některé školy uspořádají pro žáky a rodiče zahradní slavnost, jiné listinu žákům předají tradičně přímo ve třídách. Další ho letos rozdají individuálně.

Základní škola v Řenčích na jižním Plzeňsku, kterou navštěvují žáci od první do páté třídy, bude letos předávat celkem čtyřiačtyřicet vysvědčení. „Děti jsou šikovné a mají výborné výsledky, nechtěli jsme je proto o tento významný den ochudit, a tak jim vysvědčení předají jejich učitelé přímo ve třídách,“ řekla Deníku ředitelka školy Pavla Hřebcová.

„Výjimku uděláme pro děti z pátých tříd, které budou přecházet na jinou školu. S nimi se v přítomnosti jejich rodičů slavnostně rozloučíme na zahradě školy, až ostatní žáci odejdou. Děti si připravily krátké vystoupení, dramatizaci na hudbu,“ dodala Hřebcová.

Obžalovaný u soudu nevypovídal.
Způsobil požár ubytovny, při kterém zemřela žena. U soudu nevypovídal

Ve venkovním areálu zakončí školní rok také v Plané na Tachovsku na Střední škole živnostenské a Základní škole. „Výuční listy už jsme předali. Pro vysvědčení si přijde zhruba 200 žáků, z toho 150 z učiliště. Školákům dokument předáme venku, chodit si pro něj budou postupně po půlhodině,“ informoval ředitel školy Josef Mára.

Na Střední průmyslové škole dopravní v Plzni předají vysvědčení všem studentům 30. června. „Samozřejmě co nejrychleji a za dodržení hygienických podmínek,“ poznamenala ředitelka školy Irena Nováková. Podle jejího zástupce pro teoretickou výchovu Lukáše Feřta letos na průmyslovce předají 116 maturitních vysvědčení. „Slavnostní vyřazení letos kvůli koronaviru nepořádáme, necháme to v gesci třídních učitelů,“ uvedl.

Na Základní škole Jižní předměstí v Rokycanech předají učitelé vysvědčení žákům od první do osmé třídy klasicky ve třídě. „Deváťáci budou za přítomnosti rodičů a zástupce města slavnostně vyřazeni na školní zahradě,“ popsal chystaný akt ředitel školy Bohumil Nosek.

Prohlídka Plzeňského Prazdroje v rámci Industry Open umožnila veřejnosti poprvé v historii vidět i sladovnu.
Prazdroj vůbec poprvé odhalil tajemství své sladovny

VYŘAZENÍ ZRUŠENO

Slavnostní vyřazení maturantů naopak letos zrušili na Střední škole v Jeřabinové ulici v Rokycanech. „Jak pro klasické, tak pro maturitní vysvědčení si chodí studenti individuálně,“ konstatovala ředitelka školy Irena Vostrá.

Čerstvá maturantka Klára z Pňovan si vysvědčení převzala v pátek. „Vyřazení v sále muzea se zúčastnili také rodiče. Jsem ráda, že nám to škola uspořádala,“ pochválila.