Zatajit špatnou známku nebo poznámku už bude od nového školního roku pro děti z plzeňských základních škol těžko rozlousknutelný oříšek. Systém Školy on–line, který letos začne fungovat, totiž umožní jejich rodičům, aby své dítko kontrolovali přes internet.

„Každý rodič dostane kód. Stačí mu počítač a přístup na internet a může se kdykoliv podívat, jak si jeho dítě ve škole vede. Zjistí tam nejen známky, ale například i docházku, pochvaly a naopak poznámky, rozvrh školy a podobně. Bude to taková elektronická třídnice,“ vysvětlila Alena Wollerová z odboru školství plzeňského magistrátu.

Škola on–line funguje už od přelomu let 2006 a 2007 na pěti pilotních školách. Podle ředitele jedné z nich, 25. ZŠ, Petra Pavla, nemá software výhody jen pro rodiče, ale například i pro práci ředitele. „Ihned vím, který učitel třeba nemá dostatečný počet zkoušení, nebo mohu rychleji reagovat na špatnou docházku některého z žáků,“ tvrdí. „Systém je přínosný i pro děti. Na internetu jsou i jejich práce, ke kterým mají přístup,“ říká Wollerová. Od ledna je tento systém i na 21. škole. „Rodiče jej využívají hodně. Na známky svých dětí se jich dívá zhruba 200 denně,“ sdělil ředitel jednadvacítky Martin Prokop.

Rodiče Školu on–line opravdu vítají. „Je to dobrý nápad. Doma sice připojení k netu nemám, ale určitě se tam budu dívat z práce,“ řekla Hana Ovesná. „Já už mám syna v takovém tom telecím věku, takže si myslím, že občas něco zapře. My jsme to také dělali. Třeba jsme řekli, že jsme si nechali doma žákovskou, a učitel nám tam pak tu kouli zapomněl dopsat. Takhle budu mít stoprocentní přehled. Systém rozhodně vítám,“ směje se Martin Čechura.

O tom, že by úplně zrušili klasické žákovské knížky, ředitelé škol neuvažují. I když má dnes přístup k internetu většina lidí, musí podle jejich slov počítat i s rodiči, kteří takovéto možnosti nemají.