Mírný optimismus, tak vidí zemědělci z Plzeňského kraje letošní sklizeň. Podle předsedy Krajské agrární komory Jaroslava Šímy budou výnosy nejspíše o něco vyšší než vloni, ačkoliv kvalita nebude valná. Pole totiž nedostala tolik vláhy, kolik by potřebovala, a teď už to deště nenapraví.

„Například na Plzni-jihu to byla s vodou bída. Zrno nebude největší," myslí si Šíma.

Jasně největší měrou se o letošní sklizeň postarají bývalé okresy Plzeň-město, Plzeň-sever a Plzeň-jih, kde jsou největší lány obilovin i řepky. Nejméně plodin v Plzeňském kraji se podle údajů Krajské agrární komory letos pěstuje na Rokycansku.

Co se obilovin týče, rok 2014 zemědělcům vynese nejvíce ozimé pšenice a nejméně žita.

Z přehledu sklizňových ploch je vidět, že se rok od roku zmenšují. Zatímco obilí se letos pěstuje na 102,3 tisíce hektaru, v roce 2009 bylo hektarů o čtrnáct tisíc více. Ubývá také plocha pro řepku (letos 33,9, v roce 2009 36,6 tisíce hektaru).

Podle předsedy se plochy navzájem 'okrajují'. Zmenšují se například na úkor kukuřice, ale také ještě z jednoho důvodu. Kvůli takzvaným ozeleněným plochám. „To jsou pásy zeleně v osetých polích, které zemědělci během posledních dvou tří let musí vynechávat. Často je to totiž podmínka pro získání dotace. Také proto jsou sklizňové plochy menší," vysvětlil Šíma.

Předpokládané sklizňové plochy Plzeňského kraje za rok 2014 najdete ZDE.