Hlášení rozhlasu vzbudilo včera 25. června brzy ráno obyvatele sedmi obcí na jižním Plzeňsku. Uslyšeli varování, že kvůli požáru skládky ve Vysoké u Dobřan nemají větrat. Vzňaly se zde totiž i plasty a štiplavý kouř by mohl lidi dráždit.

„Hlásili to už v půl šesté. Říkal jsem si, co se děje. Informace z města přišla brzy ráno, což je dobře. Varovali nás, že si máme zavřít okna,“ sdělil Deníku Bohouš Havránek z Dobřan. „Ale s kým jsem se bavil, tak nikdo nic necítil,“ dodal. Preventivní opatření byla přijata ještě v Chlumčanech, Horní Lukavici, Útušicích, Štěnovicích, Čižicích a Předenicích.

Ve Vysoké se část skládky o rozměrech asi 100 x 20 metrů octla v plamenech po třetí hodině ranní. Vzplál zde čerstvě navezený komunální odpad a zaměstnal hned několik sborů hasičů včetně specialistů z třemošenské laboratoře. „Ti museli být povoláni proto, že mezi hořícím odpadem byly i plasty. V blízkosti požáru provedli měření koncentrace nebezpečných látek a zjistili stopy benzenu, toluenu a styrenu,“ informoval mluvčí krajských hasičů František Vaško.

O požáru proto hasiči informovali Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). „Situaci budeme sledovat především kvůli škodlivinám, které unikly do vzduchu, a také kvůli příčině požáru,“ uvedl ředitel ČIŽP Plzeň Zbyněk Sevelka.

Hasiči požár lokalizovali po více než hodině a dopoledne skládku rozhrabávali a likvidovali ohniska. Na příjezdové cestě k Vysoké se mezitím vytvořila fronta osobních i nákladních automobilů s odpadem. „Čekáme tady dost dlouho, ale snad už to teď půjde,“ shodovali se řidiči.

Jak řekl ředitel společnosti Marius Pedersen group, které skládka patří, Michal Urban, požár se naštěstí obešel beze škod. „Hořel jen povrch odpadu, dále se oheň nedostal. Exhalace, které unikaly do vzduchu, nebyly škodlivé nebo nebezpečné ani při požáru, ani při dohašování. V 99 procentech těchto případů bývá příčina neobjasněná, s podezřením na samozápal, a tak tomu bude nejspíše i teď,“ zakončil ředitel.