Hudba pro Plzeň
- skladba je inspirována pěti plzeňskými řekami, jednotlivá desetiminutová díla vytvořili plzeňští skladatelé: Jiří Bezděk, Jiří Vyšata, Pavel Samiec, Martin Červenka a Tomáš Karpíšek
- krátké ukázky budou poprvé veřejnosti představeny už letos v listopadu, premiéra se chystá 15. října 2015 ve Velké synagoze

Jednotlivá přibližně desetiminutová díla vznikala na motivy pěti plzeňských řek a premiérově budou v celku představena na podzim příštího roku v rámci prezentace Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015.

Jedním z umělců, již se podíleli na tvorbě unikátní kompozice, je Jiří Bezděk. „Procházel jsem se kolem Berounky, kde mám chalupu, a zapisoval si motivy, které mě napadaly. V některých opakovaně navštěvovaných místech se mi vynořovaly stejné melodie," popsal způsob inspirace hudebník a pedagog. Navazoval také na svou nedávno složenou kantátu vztahující se svou tematikou také k Plzeňskému kraji.

Bezděk se věnoval až finální větě symfonické skladby, která má být moderní modlitbou a hymnem o soutoku. Navazoval tak na díla dalších čtyř místních muzikantů, kteří jsou jeho žáky. „Měli jsme několik schůzek, kde jsme si vlastní práce představili. Musím říct, že je pro mě potěšením s nimi spolupracovat a tvořit hudbu pro Plzeň," dodal. Zhruba desetiminutová díla už jsou téměř hotová, vybrané krátké ukázky budou představeny v listopadu. Na světovou premiéru, jež se odehraje ve Velké synagoze, si ale posluchači musí počkat do 15. října příštího roku. Pro nastudování sestaví iniciátoři projektu Marek a Jan Roštíkovi mezinárodní asi 70členný orchestr. „Rádi bychom zapojili studenty ze čtyř evropských měst. Účast zatím přislíbily Riga, Mons a Košice. S posledním zástupcem teprve jednáme. Základ by tvořili plzeňští muzikanti," konkretizovala Roštíková. Orchestr doplněný o zhruba 40 zpěváků povede americký dirigent Norman Gamboa.

Před uvedením jedinečné skladby jsou připraveny ještě koncerty, výstavy i recitační večery. „Oslovujeme třeba základní umělecké školy a budeme rádi, pokud se k nám připojí," uzavřel Roštík.