Součástí publikace je i deset rekonstrukčních map a jedna unikátní zvláštní příloha. Premiérový díl vychází v nákladu 1500 kusů, bude stát 799 korun. Komu je publikace určena, proč vznikla a jak se autorskému týmu pracovalo, se ptáme vedoucího Archivu města Plzně Adama Skály.

Je tato publikace určena spíše odborné veřejnosti nebo zaujme i obyčejné milovníky historie?
Jde o knihu určenou nejširšímu čtenářskému okruhu, přesto publikace splňuje všechna kritéria odborného textu. Kniha je určena jak odborné, tak i laické veřejnosti.

Potřebuje Plzeň tuto knihu a kdy naposledy podobné dílo vzniklo?
Plzeň je posledním velkým městem, které dosud nemělo svoji historii nově zpracovanou, také je třeba představit veřejnosti nový pohled na moderní dějiny Plzně oproštěný od ideologického balastu, jímž byly zatíženy poslední dva díly Dějin Plzně z let 1967 a 1982. Zatímco první svazek Dějin Plzně dosud nepozbyl v mnoha ohledech platnosti, události 19. a 20. století jsou v následujících dvou dílech interpretovány nepřesně, přičemž řada významných událostí se z dějin města nakonec úplně vytratila.

Narazili jste při přípravě dějin na nějaká překvapení nebo objevili nějaké nové souvislosti?
Největším a nejbáječnějším překvapením, které na nás v době přípravy publikace čekalo, byl bezesporu objev dosud neznámého nejstaršího plánu plzeňského opevnění, pocházejícího z roku 1620. Tento úžasný nález byl učiněn v průběhu rešerše bohemik a moravik ve sbírkách Württemberské zemské knihovny, prováděné v rámci jiného grantového projektu. Objevitel dr. Robert Šimůnek z Historického ústavu Akademie věd České republiky již několik let spolupracuje s plzeňskými historiky a na přípravě Dějin města Plzně se podílel jako odborný lektor. Tento vzácný unikát tedy bude vůbec poprvé publikován právě v prvním díle Dějin města Plzně ve velkorysé reprodukci. Formátem přesahuje velikost knihy, bude jako skládačka vevázán do zadní partie svazku.

Musel tým při vytváření publikace překonávat nějaké těžkosti?
Samozřejmě, objevily se situace, které se v daném okamžiku jevily jako problémové, ale vezmeme-li v potaz rozsah a úroveň výsledného díla, jednalo se v zásadě o lapálie, které dnes již vzbuzují spíše úsměv než pocit stresu. Asi nejnáročnější bylo sladit a zkoordinovat postup prací všech členů ohromného týmu, který se na knize podílel, aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám a kniha se stihla vydat v tom harmonogramu, který jsme si sami stanovili. Což se nám podařilo. Oproti původním plánům se ustoupilo od toho, že závěrečný třetí díl bude rozdělen do dvou svazků. Od počátku se ale počítalo s tím, že celý projekt Dějiny města Plzně budou tvořit tři díly – první do roku 1788, druhý od roku 1789 do roku 1918 a třetí od roku 1919 do roku 1990.

Kdo všechno na přípravě publikace pracoval?
Na prvním svazku Dějin města Plzně se podílelo celkem 19 autorů pod redakčním vedením dr. Marie Malivánkové Waskové a dr. Jaroslava Douši. Na celém projektu Dějin města Plzně pracovalo nebo dosud pracuje bezmála sedm desítek autorů z 20 odborných institucí. Oproti obdobným publikacím, které po roce 1989 vyšly, je ale kladen důraz také na grafické zpracování. Fotografie na obálce je dílem světoznámého fotografa Ivana Pinkavy a grafický návrh a sazbu vytvořil špičkový plzeňský grafik Jan Dienstbier.

Autor: David Růžička