Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v pátek sešli nejen výrobci, ale také příznivci poctivého jídla. Konal se tam další ročník festivalu prestižní značky Regionální potravina Plzeňského kraje, kterou se rovněž od včerejška oficiálně pyšní devět dalších výrobků.

Jedním takovým výrobkem je Babiččin poklad, který s kvantem sirupů různých příchutí vyrábí rodinná firma Od Macháčků ze severoplzeňské Rybnice.

„Firma, to jsme já, manžel a spousta našich kamarádek a dalších lidí, kteří nám pomáhají," říká Helena Macháčková.

První sirup Od Macháčků vznikl během mateřské dovolené. „Bylo to na druhé mateřské. Začali jsme jako malá výroba v malém domku, ale protože sirupy chutnají, přestěhovali jsme se do většího. Takže třetí dítě se už narodilo za plného provozu," směje se žena.

Macháčkovi původně začínali s pečenými čaji. „Pak se nám to rozrostlo na džemy a marmelády a potom přišly sirupy. První byl pravděpodobně rybízový," pokouší se Helena Macháčková se smíchem vzpomenout.

V průběhu roku vznikne v Rybnici až pětadvacet druhů různých sirupů. Ne-jsou jen ovocné, Macháčkovi umí třeba i mátový. Suroviny vykupují od zahrádkářů.

Názvy sirupů většinou mluví samy za sebe. Rybízovka, limetkový, zázvorový s pomerančem… Ale jakou chuť má letos oceněný Babiččin poklad? „Je vyrobený z plodů bezinek. Podzimní uzrálá bezinka, ručně sbíraná i lisovaná. Sirup je be-zinkovou šťávou přímo nabitý a je zdravý," prozradila žena.