Vodácká sezona v regionu se pomalu rozjíždí. Řada nadšenců využila uplynulé prodloužené víkendy, a na západočeských tocích se tak poprvé objevilo více skupinek lidí, kterým nevadí ještě poměrně chladné noci. Větší nápor čekají vodácká tábořiště koncem května a zejména v červnu, kdy kempy obsadí žáci na školních výletech.

„Ta opravdová vodácká sezona v podstatě začne těsně před začátkem letních prázdnin. Nyní je to spíš otázkou víkendů, sem tam se objeví i někdo v pracovních dnech," uvedl František Bock z vodáckého a turistického tábořiště U Dolanského mostu na řece Berounce. Mnoho vodáckých skupin, které zamíří na tuto řeku, odsud často vyplouvá.

Zásadní roli hraje podle Bocka počasí. Například současné, poměrně slunné dny mají v pátek vystřídat mraky, několik dní by pak mělo být zataženo, někde i sprchne, teploty přes den budou stěží atakovat šestnáct stupňů Celsia.

„Věříme, že sezona bude dobrá, ta loňská byla. Říkáme, že když se povede červenec, je slušná celá sezona," vysvětluje Bock. S vyslovováním nejrůznějších přání je však po dva roky staré zkušenosti, kdy začátek sezony zkalila velká voda, opatrný. Kemp U Dolanského mostu, který byl založen v r. 1990, dnes nabízí plnohodné zázemí pro různorodé vodácké skupiny, mimo jiné i rodiče s dětmi, které se zabaví na dětském hřišti či u pingpongového stolu.

Vody v řekách však celkově moc není, horské úseky už pro vodáky prakticky nejsou sjízdné. Podle Českého kanoistického svazu je tomu ale jinak u velkých řek. Právě Berounka je v těchto dnech velmi dobře splavná, stejně tak i oblíbená Ohře. Na dolní Lužnici a Otavě pak musí vodáci počítat s případnými mělčinami.

Právě na Otavě byl kvůli špatnému stavu vody zrušen na konci dubna Český pohár vodáků, který se měl uskutečnit mezi Čeňkovou Pilou a Radešovem. „Důvodem zrušení poháru byl nízký stav vody," řekl Tomáš Souček, člen Vodáckého oddílu TJ Union Plzeň, jenž byl Českým svazem kanoistiky pořádáním sportovní akce pověřen.

Vodáci, kteří vyrazí jak na Berounku, tak na Ohři, mohou i letos využít služby půjčoven lodí a raftů. Například půjčovna Rafting Berounka Petr Putzer nabízí kánoi pro dvě osoby za 290 Kč na jeden den, při vypůjčení na více dní je pak cena nižší. Cena za výpůjčku raftu pro čtyři až šest osob pak začíná na 790 Kč za jeden den.