„Minulý rok jsme měli 
k dispozici 50 bicyklů, předpokládáme, že letos jich bude jednou tolik," doufá jeden 
z iniciátorů projektu Petr Pelcl. „Díky tomu budeme schopni garantovat ve špičce sezony osmdesát provozuschopných kol v ulicích," dodal. Některá kola bývají totiž 
v servisu. Projekt podpoří také město Plzeň, ve čtvrtek schválili zastupitelé poskytnutí částky 190 tisíc korun 
z Fondu životního prostředí.

„Díky tomu sezona vůbec bude, protože loňská skončila se ztrátou," řekl Pelcl. Město tak bude spolufinancovat služby, poskytnuté peníze poslouží také na pořízení několika nových kol. Nákup dalších bicyklů snad zajistí některé městské obvody a sponzoři.

V současné době finišuje servis kol, sezona začne nejspíš příští úterý. „My budeme připraveni, snad nám to počasí dovolí," zmínil jedinou překážku jednatel. Do provozu se zatím dostane 44 bicyklů z minulého roku. V dubnu a v květnu se přidají další kola, která se budou postupně nakupovat za obdržené peníze. „Hlavní sezona začíná v květnu a já pevně věřím, že v tu dobu už bude v ulicích 80 jízdních kol," nechal se slyšet Pelcl. Organizátoři počítají s tím, že letošní sezona skončí opět na přelomu listopadu a prosince.

Peníze od města však na plný provoz nestačí. „Stále se počítá s velkým zapojením dobrovolníků. Kromě servisu, který musí být profesionální, pracují na projektu všichni zadarmo," uvedl iniciátor projektu. Zakoupení 
a roční provoz jednoho jízdního kola včetně servisů vyjde na 6500 korun.

Projekt má v současné době 480 zaregistrovaných uživatelů. Pokud si také chcete půjčit jízdní kolo přímo v ulicích města, je nutné zaregistrovat se nejprve na webových stránkách kolemplzne.cz.

Po ověření totožnosti musí zájemce zaplatit poplatek buď 100 korun na měsíc, nebo 600 korun na rok. Poté už si může zaregistrovaný uživatel prostřednictvím zmíněných webových stránek nebo SMS zprávy vyhledat nejbližší volné kolo.