Plzeňští senioři budou mít větší šanci na sportování. Radnice podpořila projekt Buď fit, seniore, na akci uvolnili zastupitelé 300 tisíc korun. „Půjdou zejména na honoráře cvičitelů," uvedla radní pro školství a sociální oblast Eva Herinková.

Iniciátorem projektu cvičení seniorů je první městský obvod, zapojil se ale také magistrátní odbor sociálních služeb, takže cvičení nebude jen pro lochotínské, ale také pro seniory z ostatních městských částí. Využívat budou různá místa v lokalitách městských parků, ale také třeba velký sál bazénu na Lochotíně.

Cvičení je určeno pro lidi starší 55 let. Pro ně budou připraveny aktivity, které se navzájem propojují a kombinují. Například nordic walking , což je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi, cvičení na fitness hřištích s velkými míči, zdravotní cvičení nebo sportovní hry seniorů. „Pravidelné cvičení je prokazatelně prevencí stařecké demence a Alzheimerovy choroby. Navíc fyzická aktivita zlepšuje náladu. Senioři, kteří zůstali fyzicky aktivní, jsou i v pokročilém věku v dobré duševní kondici," uvedla vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.

První městský obvod se inspiroval občanským sdružením Buď Fit, Seniore pod vedením zakladatele a profesionála v oblasti fitness Davida Hufa. V roce 2007 ve spolupráci s Prahou 6 založil pilotní projekt Cvičení pro seniory, který se pak rozšířil a nyní je organizován ve spolupráci s pražským magistrátem.

Místostarosta Jiří Uhlík připomněl, že generace dříve narozených tvoří zhruba čtvrtinu celé populace nejen v Plzni. „My jim chceme nabídnout, jak aktivně na území našeho obvodu stárnout," uvedl Uhlík. Filozofií projektu je poskytnout seniorům cvičení pod vedením profesionálů, a to nejen nárazově, ale po celý rok.

Informace získají zájemci začátkem jara na webu prvního městského obvodu a na stránkách Sociální služby města Plzně nebo v letácích, které budou distribuovány na jednotlivé pobočky Svazu důchodců nebo kluby seniorů.