Historický bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových byl v letech 1933 až 1934 vestavěn do původního bytového domu. Vznikl na základě konceptu Adolfa Loose z roku 1932, který do podoby projektu rozpracoval Loosův žák a někdejší spolupracovník Heinrich Kulka. „Velmi rozsáhlý byt nemá klasická podlaží. Jeho jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem obytné haly,“ informovala mluvčí Západočeské galerie v Plzni Gabriela Darebná. Toto řešení, tedy Raumplan, navazuje na Loosovo pojetí Müllerovy vily v Praze a představuje symbolické završení architektovy činnosti v Plzni i Čechách vůbec.

Architekt Petr Domanický, který měl rekonstrukci na starost, uvedl, že oprava trvala téměř deset let. V roce 2019 pak začala ta nejzásadnější etapa oprav a restaurování. „Odborníci kompletně zrestaurovali historický bytový interiér, který byl doplněný formou replik i o některé prvky, jenž se nedochovaly. Opravovala se také druhá část domu směrem na Klatovskou třídu. Tam vzniklo návštěvnické centrum, jehož součástí bude mj. univerzální expoziční prostor, prodejna publikací či edukační prostor pro školní programy,“ vyjmenoval už dříve architekt.