VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař: Dobrý štrúdl a hlavně těsto, to je věda!

Nebílovy - Velké soutěžní klání o nejlepší štrúdl proběhne už v neděli od třinácti hodin na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku v rámci historicky prvních Slavností jablek.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Pavel ParlasFoto: DENÍK/Gery Weschke

Upéct jeden z nejoblíbenější českých moučníků je ale podle šéfkuchaře Pavla Parlase docela těžké.

Jaká jablka bychom měli do štrúdlu použít?
O jablka jde až ve druhé řadě. Základem toho, aby byl štrúdl skutečně dobrý, je těsto. Takže pokud jste zvyklí koupit v supermarketu balíček listového a rozválet ho, nikdy mít dobrý štrúdl nebudete, protože takové těsto nestojí za nic!

Z jakého těsta se tedy opravdu dobrý štrúdl připravuje?
Pravý vídeňský štrúdl se dělá z těsta listového, ale ne z toho, jaké se u nás velkokapacitně vyrábí. Do těsta totiž musí přijít máslo. Bez másla těsto nevyběhne do vrstev čili do „listů“, a to ani kdybyste před troubou poklekli a pomodlili se…

Jakých chyb se hospodyňky při přípravě štrúdlu nejčastěji dopouštějí?
To je různé. Někdo třeba sype do štrúdlu strouhanku, aniž by ji předtím osmahl na másle, někdo prostě na rozválený plát těsta nastrouhá jablka, přesype je cukrem a končí. Jedna moje příbuzná dokonce jablka ještě lehce kropila octem. Z toho jsem měl málem infarkt!

Prozradíte návod na zaručeně skvělý výsledek?
Skvělý výsledek vám nikdo nikdy nezaručí, ale pravidel je několik. Strouhanku osmahnout nejprve na másle, pak v míse promíchat se skořicí, hnědým cukrem a jablky, aby se chuť ingrediencí provázala. Jablka nestrouhejte na jemno, jinak budete mít místo závinu placku. Mnohem lépe drží závin tvar, pokud jablka a podotýkám, že čím kyselejší, tím lepší, nakrájíte na velmi tenoučké plátky. Žádné rozinky, žádné ořechy. Pak zavineme do těsta, kde platí jedna zásadní rada – na kilo mouky použijeme 600 gramů másla a připravíme si ho den předem. Potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme jednu hodinu. Podotýkám, že štrúdl se má servírovat teplý, lehce posypaný práškovým cukrem a s kopečkem šlehačky.

Vyberte ten nejlepší štrúdl
V průběhu příštího týdne vám na ww.plzensky.denik.cz/strudl přineseme recepty, které budou zítra odpoledne představeny soutěžní porotě na nebílovských Slavnostech jablek. Můžete z nich čerpat nejen inspiraci, ale i hlasovat pro nejlepší recept.

Autor: Gerald Weschke

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

parlamentní volby v Horních Počernicích, 20.10.2017
SLEDUJEME ON-LINE
22

Volební místnosti se zavřely

Ilustrační foto.

Opilý řidič havaroval u Chotíkova. Nikdy si přitom neudělal řidičák

Hubník: Škoda první půle

Lugano (od zvláštního zpravodaje deníku) – Utkáním proti Luganu naskočil znovu do mužstva po dlouhé pauze zaviněné vleklým zraněním. Svůj návrat si ale kapitán Viktorie Roman Hubník představoval určitě jinak. Jeho tým prohrál v Luganu 2:3 a ani on sám neměl svůj den.

Volební účast v Plzni se pohybuje kolem 60 procent

Plzeň - V parlamentních volbách 2017 šlo v Plzni k volebním urnám kolem 60 procent voličů.

Sportovci bez šance na úspěch

Plzeň - Podle jmen by se mohlo zdát, že sestavili dobrý tým, který může porážet své soky.

SOUTĚŽ o vstupenky na Tátu

Plzeň – Celosvětově úspěšná one man show Táta o tom, jak lze s humorem zvládnout období před narozením dítěte a po něm, se stala vedle Cavemana jednou z programových stálic Měšťanské besedy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení