Plzeňské krajské ředitelství jej dostalo darem od Plzeňského kraje. Ten za něj zaplatil téměř půl milionu korun. Více o přístroji čtěte ZDE.

„Vnímáme to jako čest. Pro nás je to nemalá pomoc," říká krajský policejní šéf Jaromír Kníže.

V čem je hlavní výhoda tohoto moderního přístroje?
Umožňuje nám vyhodnotit stopu ve velmi krátké době, tím pádem můžeme urychlit trestní řízení, na což je kladen velký důraz. S tímto novým přístrojem jsme schopni i v době do osmačtyřiceti hodin vyhodnotit latentní (skryté) stopy a předat je soudu či státnímu zástupci při rozhodování o vazbě, což byl v minulosti zásadní problém.

Můžete říci, jak bude přístroj využit?
Přístroj lze využít na veškeré věcné stopy, na což nám ale slouží i jiné metody. Tady jde ale o ty stopy, které lidské oko nezjistí. Například stopy na plastech, kovech atd.

U jakých případů přístroj nejčastěji využijete?
Experti našeho odboru kriminalistických a technických expertiz přístroj využijí především v oblasti drogové problematiky, kde nám to skutečně pomůže urychlit celé trestní řízení.

Konkrétně?
Přístroj pomůže rychleji odhalit stopy získané při zajišťování varen drog a dealerů. Mohou být snáze odhaleny například otisky na různých plastech, igelitech, lahvích atd. Nyní se jedná o ten nejmodernější přístroj, který zkvalitňuje činnost znalců 
při zajišťování latentních stop.

Přístroj nemohla policie pořídit z vlastních prostředků?
Potřeby policie jsou značné a technika jde mílovými kroky dopředu. A obnovit vše najednou je značný problém. Časem by tento přístroj byl pořízen tak jako tak, ale jsme vděčni, že nám Plzeňský kraj vyšel vstříc.