Předseda plzeňského hnutí ANO a krajský místopředseda Roman Zarzycký, který je zároveň šéfem kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně, dostal v pondělí u Okresního soudu v Plzni podmíněný trest za to, že nezákonně zveřejnil soukromou korespondenci své bývalé ženy, která obsahovala její intimní fotografie. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Zarzycký se na místě odvolal, takže kauza bude mít dohru u Krajského soudu v Plzni.

Samosoudkyně Bohdana Kučerová Zarzyckého uznala vinným z trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí a politikovi vyměřila čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na čtrnáct měsíců.

Soud: nelze zveřejnit soukromou konverzaci

Zarzycký stanul před soudem již loni na podzim. Státní zástupce Libor Řeřicha jej vinil z toho, že v několika případech zveřejnil facebookovou komunikaci bývalé manželky a jejího přítele, která obsahovala citlivé informace z jejího soukromého života. Mailem ji podle soudu zaslal své bývalé tchyni a obrátil se s ní také na orgán sociálně-právně ochrany dětí, který na základě toho dal podnět k soudu k předběžnému opatření, aby matce omezil styk s dětmi.

„Pan Zarzycký si musel být vědom toho, že se jedná o soukromou konverzaci, a tudíž ji nelze číst ani dál předkládat," upozornila soudkyně Kučerová. Zarzycký chtěl podle jejích slov získat výhodnější postavení v opatrovnickém řízení o úpravě výchovného režimu dětí.

Zarzycký: chránil jsem děti

Zarzycký před soudem vysvětloval, že všechny kroky dělal jen proto, aby chránil své děti před špatným vlivem své exmanželky. Zprávy, s nimiž politik naložil uvedeným způsobem, totiž obsahovaly nejen intimní fotografie, ale například i informace o užívání marihuany a kokainu, které našel Zarzyckého nezletilý syn v telefonu, jenž měl před tím půjčený přítel Zarzyckého bývalé ženy.

„V žádném případě jsem nechtěl nikoho poškodit. Tu komunikaci, o které je tady řeč, našel můj syn, nikoli já. Jediným motivem toho všeho bylo ochránit děti," řekl soudu Zarzycký, který má od roku 2012 děti pravomocně svěřené do své péče. Jeho obhájce Karel Hostaš pak v rámci závěrečného návrhu poukázal na to, že v tomto případě na sebe naráží právo na ochranu dopravovaných zpráv a právo na ochranu dětí. „Tady si musíme položit otázku, co patří k vyšším hodnotám? A podle mě to je právo na ochranu dětí," argumentoval.

Podle plzeňského soudu však takový výklad není možný. „Komunikace byla soukromá," zdůraznila soudkyně.

Zarzyckému hrozily až dva roky vězení. „Polehčující okolností je jeho stávající bezúhonný život a také to, že se jedná o společensky méně závažný trestný čin, proto jsem přistoupila k mírnějšímu trestu," zdůvodnila verdikt soudkyně.

Zarzycký již na počátku celé kauzy uvedl, že celá věc je jeho soukromou záležitostí a nemá nic společného s jeho působením v politice.