Slavnostní předávání ocenění se uskutečnilo na plzeňské radnici k příležitosti 22. výročí od založení Městské policie Plzeň. Stužky i medaile za záchranu lidských životů, mimořádné činy či statečnost převzali hrdinové z rukou primátora Martina Baxy a radního pro oblast bezpečnosti Roberta Houdka.

Mezi oceněnými byli rovněž strážníci Michal Červenka, Artur Teresčenko a policisté Václav Míka a Stanislav Salák, již loni v prosinci zasahovali u loupežného přepadení. Běžná služba se tak proměnila v dramatický zásah. Když Červenka a jeho kolega projížděli městem, dostali hlášení o přepadení v Martinské ulici. Okamžitě se přesunuli na místo činu. Ve vinárně Sklípek se nacházel dvaadvacetiletý muž, který střelnou zbraní ohrožoval obsluhu i hosty. Následně vyšel ven a pistolí mířil na lidi na ulici.

„Na náměstí jsme potkali kolegy Míku a Saláka, kteří ve vozidle měli oznamovatele události. Ten označil pachatele, jenž se nacházel nedaleko," vyprávěl Červenka. Poté se čtveřice jmenovaných vydala do akce. „Vzali jsme si neprůstřelné vesty a vyrazili. I když jsme měli obavy, v tu chvíli jsme nad rizikem nepřemýšleli, je to přece naše práce," shodli se Salák a Červenka.

Útočník ale vůbec nereagoval na výzvy, proto museli ochránci zákona přistoupit k donucovacím prostředkům. „Jeho chování mě překvapilo. Komunikace s ním byla nulová. Mysleli jsme si, že je opilý, pod vlivem drog nebo nějakých léků," dodal Salák. Přítomné jednotky nakonec agresora zadržely a odebraly mu zbraň.

Během vyšetřování vyšlo najevo, že pachatel byl pod vlivem alkoholu. Nadýchal 2,6 promile. Podívají-li se plzeňští strážníci a policisté zpátky, hodnotí událost následovně: „Jednalo se o riskantní akci, při níž však spolupráce fungovala perfektně."

Za záchranu životů byli také oceněni J. Šperl, L. Polanský, V. Kleiner, P. Hanzlíček, P. Kolaříková, P. Strnad, P. Kokoška, Z. Bednář a A. Kubů. Stužku za mimořádný čin si odnesli P. Růžek, P. Mucek, K. Mach, G. Černá, M. Želinská a L. Vomel. Výjimečnou statečnost prokázali Š. Chmelík, A. Kreutzer, H. Hajková, E. Császt, M. Lohynský, J. Hanus a M. Schovánek.