Utáhnout tkaničky, podívat se na mapu a na hodinky a hurá na to! Dvacet šest let budovaná dobrá pověst a dokonale jarní počasí zaručilo, že ani 27. ročník tradiční turistické akce Hornobřízský puchýř nenechal milovníky výšlapů chladnými.

Organizátoři z Pionýrské skupiny Horní Bříza a Klubu českých turistů TJ Tatran Třemošná opět připravili bohatou nabídku tras. Na první z nich (o délce 8 a 12 kilometrů) se lidé mohli vydávat už v pátek. Hlavní trasy však lidmi v pohorkách a zimních bundách, s čepicemi na hlavách, holemi v rukou a batohy na zádech ožily až v sobotu. Turisté mohli volit mezi 6, 11, 20, 30 nebo 50 kilometrů dlouhými pochody, během cesty se mohli těšit na odměnu v podobě večerní zábavy a třeba přemýšlet, jestli se do terénu na 6, 14, 21 či 31kilometrové výlety vydají i v neděli.

Nejkratší trasy byly takzvané kočárkové a na děti na nich čekaly různé úkoly. Odvážlivce, kteří si zvolili nejdelší trasy, nejprve svezl autobus – sobotní 30kilometrová totiž začínala v Pernarci, 50kilometrová v Konstantinových Lázních a na nedělní 31kilometrovou štrapáci se vydávali z plzeňské Doubravky.

Vyrazili i s kočárky

Lidé si pochvalovali zejména pěkné počasí, ačkoliv řadu z nich by déšť nebo mráz neodradil. Rozhodně by pak ale mezi nimi nebylo tolik dětí nebo maminek a tatínků s kočárky.

Mezi turisty, kteří před devátou ranní vycházeli na dvacetikilometrovou trasu, bylo dokonce slyšet francouzštinu. Do Horní Břízy totiž dorazili přátelé z partnerského města Villeneuve Sur Yonne.

„Naše partnerství jsme rozšířili i o turisty, a už jsou tady potřetí. Přijelo sedmnáct lidí a příští měsíc, první víkend v dubnu, pořádají pochod zase oni a jedou k nim naši turisté," řekl ředitel Masarykovy základní školy Horní Bříza Ladislav Čása, který skupinu provázel. Co Francouzi a Francouzky při výšlapu viděli? „Půjdeme směrem k těžbě, kde odbočíme směrem k Trnové, dále směrem na Kaznějov a přes Krašovice se po zelené vrátíme na Tatinou a zase sem," popsal ředitel trasu.