Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší rybí polévku vaří v Plzni U Salzmannů

PLZEŇ - Jednu z nejlepších rybích polévek vaří v Plzni restaurace U Salzmannů. Právě pokrm z její kuchyně vyhráldnes (6. 12)v plzeňském Parkhotelu 4. ročník soutěže O top rybí polévku.

6.12.2007
SDÍLEJ:

Vzorky č. 5, 6 a 7 v dnešní soutěži o nejlepší rybí polévku v Plzni. Nejen chuť dělá dobrý pokrm. Hodnotí se i vzhled. Foto: Deník/J. Kokoška

Do akce přihlásilo svá díla 12 restaurací a plzeňská hotelová škola. Na druhém a třetím místě skončily pokrmy domácího Parkhotelu a Řemeslnické besedy.

Porotci u přinesených polévek hodnotili barvu, aroma, chuť, konzistenci čili hustotu, využití surovin a celkový dojem. Za každý ukazatel mohli dát tři body, takže nejlepší polévky mohly mít až 18 bodů. „Tolik jsem nedal žádné. Vyloženě skvělou chuť měly tak čtyři polévky. Ty ale měly zase průměrný vzhled nebo chybělo něco jiného,“ řekl šéfkuchař restaurace Na Spilce a porotce Luboš Loose.

Podle předsedy poroty a šéfkuchaře Hotelu U Zvonu Václava Pacha, který má zkušenosti z porotcování při mnohem prestižnějších gastronomických soutěží, je hodnocení bojem mezi vlastní představou o polévce a faktickým provedením. „Na dobu soutěže je třeba si zapamatovat chutě všech polévek, aby se pak dal porovnávat ještě třeba první a dvanáctý vzorek. Proto je třeba jíst mezi tím tvrdší chleba a pít vodu, aby se chuťové buňky pročistily. Důležité je také nemít v soutěži vzorek ze své kuchyně a mít na paměti zadání soutěže. Nemůžu přece jako nejlepší rybí polévku označit výrobek z humra nebo krevet,“ uvedl Pach.

I takové vzorky se ale objevily. „Jsem vyučený kuchař už z roku 1963, ale stále mi nějaké ingredience dokáží překvapit, i když neříkám že nemile,“ podotkl ředitel soutěže a její zakladatel Zdeněk Prošek z restaurace U Mansfelda. Odtud se akce přestěhovala kvůli menšímu prostoru a proto, že v hotelu na Borech se právě dnes konal gastronomický veletrh.

Jeden ze vzorků například obsahoval tři mořské druhy ryb – parmici, platýze a pražmu královskou, dále třeba víno, olivový olej, ne zcela běžný řepíkový celer či čerstvý fenikl. Polévka s těmito ingrediencemi se jmenovala Soupe de Poison ála Mediterainne.

Vítěznou polévku bude moci i letos ochutnat veřejnost. Na Štědrý den ji bude vařit právě pořádajíci restaurace U Mensfelda. Lidé si ji tam mohou objednat do 22. prosince a vyzvednout do vlastních nádob 24. prosince od 8 do 10 dopoledne.

Vítězná polévka je připravena z tradičních ingrediencí. Konečně takovou má rád i předseda poroty Pach. „Když si jí dělám doma, připravuji ji také podle klasického receptu. Moc často ji ale nedělám. Je pracná a je jí pakcítit celý byt. V práci ji děláme častěji. Zpravidla, když připravujeme ryby a zbude nám hlava a vnitřnosti, tak je zpracujeme na polévku. Nejvděčnější jedlíci rybích polévek jsou Japonci, což v Plzni znamená manažeři z Borských polí,“ řekl dále Pach.

Vánoční polévka není jedinou kulinářskou pochutinou, s níž se v Plzni soutěží. Na jaře se bude konat druhý ročník soutěže o nejlepší velikonoční nádivku. Obě soutěže zastřešuje krajská sekce Asociace hotelů a restaurací ČR.

Jak připravit vítěznou polévku?

Ingredience do polévky (gramy): kapr (800), vnitřnosti kapra (250), voda (1200), sůl (30), celer (100), mrkev (100), máslo (250), hladká mouka (200), muškátový květ (0,5), pepř mletý (0,5), mléko (500), polévkové koření (30), petrželová nať (20), žemle (100), cibule (200); ingredience do jikrových knedlíčků (gramy): žemle (100), vejce (1 ks), máslo (50), jikry (100), petrželka (20), mléko (80), hrubá mouka (80), sůl (20), pepř (1). Recept: Kapra a vnitřnosti uvaříme a kosti a chrupavky odebereme, zbytek nakrájíme na malé kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme a nakrájíme na nudličky. Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku. Zalijeme vývarem z kapra. Necháme povařit, přidáme mléko, nakrájenou zeleninu, maso a vnitřnosti. Dochutíme uvedeným kořením. Při podávání polévky přidáme osmahnutou žemli a nasekanou petrželku. Příprava knedlíčků: nakrájené žemle osmahneme na másle, přidáme jikry, petrželku, koření, vejce, mléko a mouku. Z této hmoty děláme malé knedlíčky

Kdo soutěžil?

Restaurace Cizineckého domu, r. hotelu Gondola, r. Černý orel, r. hotelu Roudná, r. Léčebných lázní Konstantinovy Lázně, r. pivovarského domu Purkmistr, r. Parkhotelu, r. U Salzmannů, r. Řemeslnická beseda, r. hotelu Central, r. U Mansfelda, r. hotelu Panorama, Hotelová škola v Plzni

6.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jakub Kindl

Plzeň nezvládla prodloužení, v Třinci bere bod

Prezident Miloš Zeman na zámku Zbiroh

Prezident Zeman chce oživit Zelenou Horu

Slovany jsou světové: mají vlastní globus

Plzeň - Že mají Slovany na chodníku před radnicí železnou mapu s rozložením ulic přesně jako ve skutečnosti, není nic výjimečného.

V Plzni se na volby stály fronty

Plzeň - Hned v několik volebních místností se v pátek proměnily třídy plzeňské SOŠ profesora Švejcara v Majerově ulici a před školou i na jejích chodbách to bylo znát.

Zelená Hora je jako spící Růženka, řekl prezident v Nepomuku

Plzeň - I poslední den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Plzeňském kraji jste mohli sledovat v on-line reportáži Deníku.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení