Nevyužívané armádní letiště Líně je pro Plzeňský kraj rozvojovou zónou, kterou by byla škoda nevyužít, a zároveň velkou výzvou. Potvrdilo se to i na středečním setkání, kdy developerská společnost Pannatoni Europe představila studii toho, jak by se líňský areál dal využít.

Záměr se týká zóny severně od letiště a je propracovaný od velkých staveb hal a budov po autobusový terminál či jednotlivá stání pro automobily.

V cestě mu však stojí překážky, z nichž největší je stále trvající soudní spor mezi Ministerstvem obrany a dlouhodobým nájemcem, který dluží značnou částku peněz. Dokud spor neskončí, nemůže Plzeňský kraj dostat letiště od ministerstva do správy a nemůže začít jeho proměna.

Podle hejtmana Václava Šlajse je nejdůležitější, že letiště se nemá stát průmyslovou, nýbrž rozvojovou zónou. „Další montovnu nechceme, ta doba už je pryč," řekl.

Podle záměru developerské společnosti, která v kraji už vybudovala areály v Ostrově u Stříbra či u Úherců, by se letiště proměnilo podle koncepce, jež se osvědčila například v Severní Americe. V Líních by tedy mohlo začít fungovat například vědecko-technické či konferenční centrum, univerzitní kampus, bussines park a lehký průmysl. Letecká záchranka by zůstala, na tom se shodnou úplně všichni. „Alfou a omegou je samozřejmě doprava a především napojení na dálnici D5, bez toho to realizovatelné není," řekl ředitel české pobočky Pannatoni Europe Pavel Sovička 
s tím, že projekt počítá také 
s dopravní obslužností pro zaměstnance či návštěvníky areálu, ať už autobusy či po železnici. Využívána by byla i letištní plocha, ale ne pro intenzivní nákladní dopravu.

Pokud by se s proměnou areálu začalo, naplno by podle Sovičky začal fungovat v časovém horizontu jedné dekády. „Dříve není trh schopen zónu naplnit," uvedl.

Starostové, kteří se jednání zúčastnili, plány většinou schvalovali. Upozorňovali na to, že i pro ně je zajištění dopravní obslužnosti jinudy než obcemi na prvním místě 
a spojení s areálem musí vyhovovat všem. Podle starostů je třeba počítat také s tím, že v nejbližších obcích vzroste například poptávka po bydlení a obce také budou chtít 
o všech záměrech vědět, účastnit se všech jednání.

A právě takovéto připomínky teď bude s obcemi a developerem řešit kraj. „Dnes je to první krok ke společné debatě," dodal náměstek hejt-mana Ivo Grüner.