VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rozpékané pečivo koupíte nejen v řetězcích

Plzeň - „Tohle všechno je rozpečené," oznamuje v Intersparu svému muži při pohledu do míst se sladkým pečivem nakupující Zdeňka Horáčková.

6.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Josef Němec

Povinnost prodejců označovat od prvního srpna pečivo dopečené z mražených polotovarů otevřela mnoha nakupujícím oči. „Že je nějaké pečivo rozpékané jsem věděla, ale že je ho tolik, mě vůbec nenapadlo," říká Horáčková, kterou překvapila třeba pravda o koblihách nebo pletenci s pekanovými ořechy.

Dopékané a rozmrazované produkty však nejsou doménou pouze supermarketů. Setkat se s nimi můžete i v mnohých kavárnách. Nejčastěji se jedná o croissanty, americké koblihy donuts, nejrůznější koláče s drobenkou či medovníky. Deník na ně narazil třeba v kavárně Tradicional na Klatovské třídě, Costa Coffee v obchodním domě Plaza či přilehlé prodejně kávy a dárkových předmětů Tchibo.

Na pečivo dopékané přímo na prodejně ale můžete narazit i v pekařstvích a specializovaných obchůdcích, kde si jej zamrazují sami malovýrobci. V Pekařství Malinová například produkty z listového těsta předpřipraví ve vlastní výrobně, poté je zachladí a převezou na prodejnu,  kde jsou dopečené.

Podle majitele pekařství Milana Maliny není hlavním problémem to, že se pečivo rozmrazuje, ale to, odkud pochází a z jakých surovin je upečené. „Zamražené polotovary se vyrábějí různě po Evropě, kde nemusí být prokázán původ použitých surovin," říká Malina, který věří, že díky informacím, k nimž zákazníci dříve neměli přístup, změní určitá skupina lidí názor na nákup pečiva v supermarketech.

V plzeňských řetězcích, které Deník navštívil, se liší nejen množství rozpékaného pečiva, ale také způsob jeho označení. Například v Albertu u košů s pečivem stále dominuje velký nápis „čerstvě dopečeno", až pod názvem produktu je malým písmem uvedena informace, že se jedná o produkt z mraženého polotovaru. Ten, kdo informaci cíleně nehledá, si jí pravděpodobně nevšimne. Rozpékaný je zde i vesnický chléb z kamenné pece či chléb tradiční. Informace o technologii zpracování je zde ještě menší než v případě ostatního pečiva. Naopak v Globusu je sedlácký, krušnohorský či fit chléb skutečně z místní pekárny, stejně tak i koblihy. I zde jsme ale narazili na rozpečený fit croissant. V Intersparu je ze zmrazeného polotovaru většina sladkého pečiva, naopak nejrůznější  celozrnné a sypané rohlíky jsou z produkce místní pekárny.

Billa informaci, že se jedná o rozpékané pečivo, doplnila přímo do doplňující informace k produktu – běžné pečivo pšeničné ze zmraženého polotovaru.

Největší problémy rozpoznat rozpékané pečivo mají zákazníci v Žabce. Zcela na straně regálu se v prodejně ve Sladkovského ulici krčila cedulka, že pečivo označené dvěma hvězdičkami, je ze zmrazeného polotovaru. Na hledání symbolu u názvu pečiva by však většina kupujících potřebovala lupu. Také v kavárně Tradicional zvolili pro označení rozpékaných produktů velmi malé písmo.

Často se rozpéká nebo rozmrazuje:

• francouzské bagety • dalamánky • kaiserky • sýrové bulky • anglické rohlíky •croissanty • šneky • pletence • rolky • koblihy • taštičky • mřížky • donuts

Autor: Hana Pražáková

6.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

26. základní škola - pracoviště Litice - 1.A. Třídní učitelka Růžena Čulíková

Naši prvňáci z 26. ZŠ v Plzni

Ilustrační foto

Ze stavby odcizil elektromotory za více než tři čtvrtě milionu korun

Kámen na pomník Díky, Ameriko! se chystá na transport z Francie

Plzeň – Dva žulové bloky pro památník Díky, Ameriko! už byly vylomeny v lomu Carrier Plo v místě Saint Salvy de la Balme ve Francii.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Ve městě funguje druhý mobilní hospic, rozjela ho Domovinka

Plzeňsko - Čtyřiapadesátiletý Plzeňan si před půl rokem vyslechl od doktorů nejhorší zprávu. Forma rakoviny, kterou onemocněl, už se nedá léčit.

Rok 1947, Plzeň má klinickou nemocnici

Plzeň – Seriál Plzeňský dějepis se vrací o sedmdesát let zpět.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT