Uvedl to člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR a majitel plzeňské CK Daen International Milan Kittner, podle něhož by povinné uvádění celkových cen mohlo zájezdy zdražit.

Co říkáte žalobě Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) na cestovní kancelář Exim Tour za to, že uvádí neúplné ceny zájezdů, tedy právě bez příplatků?
Žalobu jsem nečetl, neznám její obsah, proto bych tuto věc nechtěl nijak detailněji komentovat. Pokud ale jeden z bodů žaloby poukazuje právě na neuvádění plných cen zájezdů, tak v tom já osobně problém nevidím. Neexistuje totiž žádná právní norma, která by uvádění úplných cen zájezdů nařizovala. Myslím si proto, že v tomto smyslu se CK Exim Tour žádného provinění nedopustila.
SOS a někteří poslanci volají po tom, aby se uváděly ceny úplné. Je to podle vás komplikace? Je to možné?
Pokud to stanoví zákon, tak tomu nic nebrání. Teď je ale tento požadavek neoprávněný.
Jaký dopad na klienta by podle vás mělo uvádění úplných cen?
K jeho spokojenosti by se asi nic nezměnilo. Když se totiž dnes podíváte na nabídky cestovních kanceláří třeba ve výlohách, kde jsou například ceny 7990 nebo 11990 korun, vždy je u každé nabídky napsané i upozornění, že v ceně není zahrnuté například připojištění nebo palivový příplatek. U každé nabídky jsou uvedeny momentálně platné ceny těchto služeb, takže klient si celkovou cenu může snadno dopočítat. Cestovky poplatky neschovávají ani celkovou cenu nezatajují.
Spíše si myslím, že složená cena není úplně výhodná. Například palivový příplatek je totiž během roku pohyblivý. Kdyby ho CK dávala do celkové ceny zájezdu, pravděpodobně by počítala s rezervou pro případ, že by příplatek rostl. Právě tato rezerva může ceny zájezdů navýšit ve srovnání s tím, když se příplatek platí zvlášť až těsně před konáním zájezdu.
Je to ten hlavní důvod, proč cestovní kanceláře neuvádějí úplné ceny už nyní?
Částečně. Hlavní důvod je, že zákon tuto povinnost neukládá. Je obvyklé, že CK tak uvádí ceny některých příplatků zvlášť. Kdyby někdo začal najednou ceny sčítat, poškodil by se na trhu tím, že bude mít v nabídkách ceny o 2,5 nebo tři tisíce vyšší, a klienti si nemusí všimnout toho, že v nich jsou již příplatky zahrnuté. Mohlo by se tedy snadno stát, že nabídka této CK bude vnímána jako cenově nevýhodná.
Jaké destinace si letos v létě Plzeňané nejraději vybírají?
Jsou to tradiční místa – Řecko, Turecko, Chorvatsko a Itálie. Boom Egyptu už pominul a lidé tam kvůli klimatu jezdí spíše později, až když se u nás ochladí.