Administrativní budova po rekonstrukci. Třípatrová, se dvěma studnami, kompletním příslušenstvím a technickým zázemím. A stojící na samotě.

Ačkoliv by se to na první pohled nemuselo zdát, těmito slovy popisuje aktuální inzerát rozhlednu na Krkavci, která je po několika letech opět na prodej.

Realitní kancelář ji nabízí za sedm milionů korun prakticky komukoliv, kdo přijde s nápadem, co s ní.

Současnému majiteli, společnosti GES-ELECTRONICS, už je rozhledna (tedy chata i samotná věž) k ničemu. „Naše společnost ji pro své potřeby již nevyužívá. V minulých letech zde sídlila administrativa – projekční kanceláře jedné z divizí," uvedla výkonná ředitelka Veronika Kreidlová.

Společnost prázdný Krkavec koupila v roce 2000, opravila a po jejím přesídlení a od rekonstrukce v roce 2012 ji provozují smluvní provozovatelé.

K čemu se Krkavec hodí? „S ohledem na potenciál místa uprostřed přírody nedaleko Plzně je objekt vhodný pro investora, který by zde chtěl provozovat restaurační zařízení, rekreační chatu, turistickou ubytovnu, ale možná i školku a jiné," jmenovala několik možností výkonná ředitelka.

Podle Petra Otte z realitní kanceláře Pubec se současný majitel pokusil rozhlednu prodat už dříve. „Rozhodli se před pěti lety, ale cena byla tehdy výrazně vyšší, téměř dvojnásobná," konstatoval Otte, podle nějž má nyní ideální příležitost ke koupi rozhledny například město nebo kraj. „Cena je výhodná, navíc objekt je zrekonstruovaný," míní.

Podle ekonomického náměstka plzeňského primátora Pavla Kotase však město v současné době žádný podobný objekt nevlastní a neprovozuje. „Ani si nemyslím, že by to měla být jeho role. O tom, že je rozhledna na prodej, slyším poprvé, ale myslím, že město má momentálně důležitější investice," dodal Kotas.

Rozhlednu teď provozuje Tomáš Janoušek, který by byl rád, kdyby se mu podařilo s případným novým majitelem dohodnout. Letošní sezona podle něj byla dobrá. „Není to samozřejmě tak, že by mě rozhledna uživila, ale těší mě, že lidé chodí," říká. Turisté si navíc od letoška na Krkavci kupují turistické vizitky, deníky i pohlednice. „O to je velký zájem," konstatoval.