Ve středu před polednem se po mnoha desítkách let opět rozezněl zvon ve věži kostela Všech svatých v Plzni na Roudné. Zvonu z roku 1650 chybělo srdce. Teď už má nové a prošel také rozsáhlou renovací. Zvon nemá jméno, je na něm však reliéfní nápis, že slouží ke cti všech svatých a Panny Marie.

Zvon byl opraven i díky sbírce, kterou iniciovala skupina roudenských rodáků. Už mnoho let pomáhají s údržbou areálu kostela a na konci roku 2018 uspořádali benefiční koncert. „Zvon jsem slyšel zvonit naposledy snad v 70. letech minulého století, už tehdy měl ale srdce, které mu nepatřilo. Bylo mu dodáno z jiného zvonu. Co se stalo s tím původním, není známo,“ říká Josef Kabát ze skupiny roudenských patriotů. Dodává, že nepůvodní srdce zvon ničilo, a proto se rozhodli iniciovat sbírku na nové srdce a renovaci zvonu. „Jsem roudenský rodák, prožil jsem tady řadu událostí. Bydlíme v předposledním domě pod kostelem, a tak jsem se už před lety s chutí připojil k partě, která si dala za úkol starat se o roudenský kostel a přilehlý hřbitov,“ říká Petr Rada. Iniciativě roudenských patriotů byla nakloněna i příslušná farnost Severní předměstí/Františkáni Plzeň a také představitele města. Na opravu přispělo město Plzeň i první plzeňský obvod.

„Zvon renovoval a nové srdce vyrobil zvonař Michal Votruba z Myslíkovic u Soběslavi,“ uvádí páter Dominik Daniel Valer. Renovace stála zhruba 40 tisíc korun. „Teď se na zvon naučím zvonit. Znít však bude jen při mimořádných příležitostech. Je opotřebovaný a připojení na elektrický pohon by ho mohlo poškodit,“ podotýká Josef Kabát.

Lukášek Marek je prvním miminkem, které se v roce 2020 narodilo v Plzeňském kraji. Na svět přišel v porodnici Fakultní nemoc-nice Plzeň a kromě maminky Marie ho na porodním sále uvítal i tatínek Jan. Oba rodiče těší, že má Lukášek krásné datum narození –
První se narodil Lukášek, mamince na sále pomohl tatínek