Plzeňská pobočka Sociálně právní školy Emila Ščuky v Plzni, určené především Romům, neotevře letos ani třídu. Stejně dopadla i loni, kdy ve městě zahajovala provoz. I letos se opakoval stejný rituál.

„Přihlásilo se nám málo žáků na to, abychom otevřeli třídu, proto těch několik lidí, asi pět až šest, přešlo do naší pobočky v Praze,“ uvedl Ščuka. Části budovy na Husově náměstí, která loni zela prázdnotou, se ale vzdát nehodlá.

Zahájíme zde nultý ročník pro deváťáky,“ tvrdí Ščuka. „Vedoucí kurzů máme, teď začneme chodit po školách a shánět zájemce,“ doplnil. Nervózní ale začíná být město, které Ščukovi část budovy pronajalo na tři roky s tím, že zaplatí jen energie a vodu. „Město může smlouvu rozvázat v případě, že budova není užívána v souladu s předmětem výpůjčky,“ uvedl náměstek primátora Vladimír Duchek. Podle něj se bude školou zabývat za dva týdny městská rada.

Měla by být ostražitá i z toho důvodu, že za loňské druhé pololetí byla Ščukovým studentům pozastavena ministerstvem poskytovaná stipendia. „A to z toho důvodu, že kontrola nalezla řadu nesrovnalostí při kontrole, které neodstranili včas,“ uvedl Jaroslav Tuček, vedoucí odboru mládeže ministerstva školství.

„Už jsem to ministryni vysvětlil. Jedna studentka byla těhotná, jedna nemocná a jeden student normálně chodil do školy,“ čílil se Ščuka. „Je to kampaň proti nám,“ myslí si.

Sociálně právní škola je financovaná jako ostatní střední školy. Romští žáci mají tu výjimku, že mohou požádat o státní příspěvek na podporu romského vzdělávání, který činí necelých sedm tisíc na pololetí. Peníze mohou použít na přímé náklady studia, jako jsou učebnice, školné, doprava či učební pomůcky,“ vysvětlil Tuček.  

„Plzeň je zakleté město, je tu více Romů na drogách, to je jeden z důvodů, proč se sem žáci nehlásí, také chybí motivace ke studiu v rodinách,“ tvrdí Ščuka, jehož škola se sedmi pobočkami čerpá nejvíc romských stipendií v Česku.