„Rozhodně se přidám. Přijde mi hrozné, že v Plzni pochodují náckové. Pokud jsou s Romy problémy, mělo by to řešit město, a ne pravicoví extremisté," řekl romský aktivista Ivan Koky. Také Romové, žijící ve čtvrti Petrohrad, kolem které pochod projde, vyjadřují nesouhlas a obavy.

„Do města radši ani nepůjdu. Je to drzost ten pochod. Lidi si dělají, co chtějí, něco si umanou a jdou si za tím. Kde jsme? Cítíme se ohrožení, nemůžeme pustit děti do parku a radši se v sobotu nebudeme venku pohybovat," řekla Deníku Jitka Čonková, která žije na Petrohradu.

Obavy mají i lidé, kteří se budou na trase pochodu pohybovat. „Je to hrozné, mám strach. Ten den mám být v práci, a nejradši bych nešla. Už nás dneska informovali policisté. Až tu budou majitelé, tak se dozvím, zda budeme mít i přesto otevřeno. Ale nejradši bych tu nebyla," říká Jitka Růžičková, která pracuje v kavárně na Slovanech, kolem níž budou radikálové mašírovat.

Protiromský pochod i protestní akce proti němu se mají konat dnes od 13 do 20 hodin. Policie očekává, že se jich zúčastní stovky lidí. Sama nasadí na tisíc příslušníků včetně tzv. těžkooděnců.