Závod potřebný pro celou plzeňskou veřejnost, psal před padesáti lety deník Pravda o stavbě velkopekárny Západočeských pekáren a cukráren, která právě končila. Byl začátek prosince, do zahájení zkušebního provozu zbývalo pár měsíců a do spuštění naplno necelý rok.

V areálu mezi Světovarem a Koterovem se peče i dnes.

V reportáži o jeho stavbě se v roce 1967 čtenáři dozvěděli, že dvouhektarovému komplexu „dominuje 12 prostorných sil postavených v bloku do výšky 25 metrů. Jejich obsah pojme mouku z 90 vagónů. Sila se budou naplňovat pneumatickou cestou z automobilových přepravníků.“

Ilustrační foto
Nové krajské slevy na dopravu nebudou platit všude

Tím ovšem výčet technologických lahůdek nekončil. Vekopekárna se mohla chlubit i šesti pecemi, které denně upečou „400 metrických centů chleba a 250 000 housek a rohlíků“ nebo tím, že tuk k výrobním linkám dopraví skleněné potrubí. Naprostou novinkou však byla linka na výrobu šátečků. „Je to československý prototyp. Prozatím ho instalovali v pekárenské provozovně v Železniční ul. v Plzni, kde vyzkoušejí jeho kvality. Veškerou výrobu potřebných těst zajistí kontinuální výrobníky, které mohou zaměstnanci řídit z ovládacích panelů,“ stálo v článku. (pk)