Sídlit bude v bývalé faře a slavnostní otevření má za sebou – zakladatelé centra, představitelé obce i obyvatelé potřebné novince přejí, aby se ujala a vydržela.

Za vznikem centra stojí trojice heřmanohuťských maminek Vladimíra Nejdlová, Irena Filipová a Štěpánka Nováková. „Měly jsme vymyšleny jiné názvy, ale zjistily jsme, že organizace toho jména už existují. Nakonec jsme vybraly neutrální název," říká Vladimíra Nejdlová.

S logem už ale mělo heřmanohuťské centrum větší štěstí. „Logo ve tvaru srdce tvoří dvě postavy dospělých a dvě dětské. Srdíčko je navíc symbolem fyzického a duševního zdraví, což odráží náš záměr. Chceme, aby se sem lidé chodili bavit, odhodit starosti, být v pohodě," pokračuje.

Centrum nabízí pro děti od čtyř měsíců do šesti let dovednostní i jazykové kroužky, cvičení, které se bude odehrávat ve Spolkovém domě, hudební kurzy Yamaha, které jsou pro děti od čtyř měsíců věku. „Důležité bude, aby se lidé sami zapojili. My si můžeme vymyslet leccos, ale záleží na ostatních, o co bude zájem," říká žena. Centrum ale myslí i na dospělé – například dříve narozeným nabídne zdravotní tělocvik. „Spousta lidí se chce hýbat, něco se sebou dělat, ale málokdo vlastně ví jak," tvrdí Nejdlová.

Prvním návštěvníkům se centrum při pátečním otevření zamlouvalo. „Líbí se nám a jsme zvědaví na aktivity, které se tady budou dít a na to, jestli se je podaří udržet. Nabídka je bohatá," hodnotila Iveta Pencová.

„Místnosti v bývalé faře, které nejsou velké, bylo třeba přizpůsobit tak, aby v nich děvčata mohla fungovat, a naprostá většina těch prací je dělána svépomocí. Rodinnému centru jsme přispěli jako všem ostatním spolkům částkou, která, jak věřím, bude každý rok stejná," řekl starosta Heřmanovy Huti Radek Lukáč, který je za centrum rád. „Pustit se v dnešní době do akce, ze které nebudou velké peníze a která znamená hlavně hodně práce, je těžké. Máme tady spoustu spolků, ale každý z nich se zaměřuje na vlastní činnost. Centrum bude vlastně fungovat jako pomoc škole," míní starosta.

O malé návštěvníky by podle Lukáče centrum nouzi mít nemělo. „Obec se rozrůstá, vítání občánků jsme už dokonce museli udělat dvakrát do roka. Naše rodiny jsou plodné," zasmál se Lukáč.