Rodiče žáků 6.A doubravecké 14. základní školy proto žádají Českou školní inspekci o prošetření situace na škole.

Situace vygradovala neprodloužím smlouvy učitelce Haně Broulíkové, která převzala třídu v pololetí po odchodu dosavadní třídní učitelky Anny Gontarové. Ta ze školy odešla na vlastní žádost, a to kvůli poměrům, které zde prý vládnou. „Paní ředitelka je velmi pracovitá, a za to si jí vážím, bohužel klade přehnaný důraz na to, aby bylo vyhověno rodičům, byť na úkor důstojnosti pedagoga, a aby měla škola dobrý image," popisuje bývalá zaměstnankyně s tím, že jsou ze strany ředitelky snižovány nároky na studijní výsledky a slušné chování žáků mezi sebou a zejména pak k učitelům.

I ona přiznává, že šla se svými požadavky na studijní výkony dětí hodně dolů, aby je mohla oznámkovat, avšak odmítla tolerovat nepostihování či bagatelizaci kázeňských přestupků.

Vysoké nároky a anonymní udání

Právě vysoké nároky na znalosti dětí mají podle zástupce rodičů, který redakci o uvedeném problému informoval, avšak vzhledem ke vzniklé situaci chtěl zůstat v anonymitě (redakce jeho jméno zná), vliv i na ukončení pracovního poměru s třídní Broulíkovou. Ta si i přes své vysoké požadavky dokázala stejně jako její předchůdkyně získat šesťáky na svou stranu.

Ředitelka školy Helena Lišková však tuto spojitost jednoznačně odmítá. „Jsou slučované věci, které spolu vůbec nesouvisí. Paní učitelka Broulíková u nás má smlouvu na dobu určitou, která jí končí 30. června," vysvětluje ředitelka s tím, že ve škole končí projekt EU peníze školám a v důsledku toho dojde ke snižování hodin a úvazků na škole.

Proto pedagožce, proti jejímuž odchodu se postavili rodiče i žáci 6.A, nemůže smlouvu prodloužit. Při rozhodování prý vzala v potaz všechny okolnosti, které ve školním roce nastaly.

Rodiče šesťáků i učitelka však namítají, že se jedná o banality. Například anonymní udání ze sedmé třídy. „Ještě v dubnu jsem byla informována o prodloužení smlouvy, pak ale přišla éra anonymů," říká Broulíková, která se od vedení školy žádné důvody ke svému odchodu nedozvěděla. Ředitelka Lišková namítá, že v dubnu s učitelkou hovořila pouze o dalších předmětech, které by mohla následující školní rok vyučovat.

„Jelikož paní ředitelka není ochotná přijmout žádné naše argumenty a návrhy, jsme nuceni obrátit se na vás s žádostí o vyšetření této situace," píší rodiči v žádosti, kterou ve středu předali České školní inspekci a zřizovateli školy, kterým je město Plzeň. Žádost podepsalo 19 rodičů z celkem 23.

Podobná situace ve škola nastala už v roce 2007, kdy se rodiče a žáci 6. B peticí postavili proti odchodu učitele Vladimíra Pavlíka. Jeho propuštění ředitelka tehdy zdůvodňovala opět potřebou snížit stav učitelského sboru. Pavlík zde učil přes 10 let, situace na škole se podle jeho slov změnila roku 2006 právě s nástupem Liškové do funkce.