Během studií se seznámil s Josefem Babkou a už tehdy profesoři při jejich vyvolávání používali sousloví "Brouk a Babka".

Po ukončení školy působil Brouk v Praze, Josef Babka se odebral do Vídně. Oba bývalí spolužáci však zůstali v korespondenčním kontaktu a získávali praxi u různých obchodníků. Ve svých 24 letech si oba založili vlastní podniky a krátce nato v roce 1908 firmu společnou.

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník

V obchodních domech pojmenovaných Brouk a Babka, které vynikaly mimořádnou architektonickou úrovní, byly zaváděny moderní metody jako samoobslužný prodej či zásilková služba. Pražská bílá labuť byla vybavena nejmodernějšími zařízeními, eskalátory, pokladní potrubní poštou, dětskými koutky a osm metrů vysokou otáčející se neonovou labutí. V době otevření v roce 1939 byla největším a nejmodernějším obchodním domem ve střední a východní Evropě. Od roku 1994 je její budova v pražské ulici Na Poříčí zapsaná v seznamu památek.

Střední škola Jeřabinová - maturity 2020
Další odklad praxí. Některé školy proto posouvají zkoušky

Obchody byly postaveny v Praze, Plzni, Ostravě, Brně, Liberci, Českých Budějovicích a Bratislavě. Jaroslav Brouk dbal na spokojenost zákazníků i svých zaměstnanců. Těm nechal vybudovat na střeše Bílé labutě terasu s odpočívárnou a lehátky, aby se mohli o polední pauze slunit.

Po skončení druhé světové války se podniku ujal Jaroslav Brouk mladší. Po únoru 1948 byly všechny obchody znárodněny.

Hlinecký rodák byl za komunismu nasazen do uranových dolů v Jáchymově, pracoval také jako řidič sanitky. Zemřel v roce 1953 a pochován byl do rodinné hrobky v Praze. Ke 135. výročí narození mu byla v květnu roku 2019 odhalena pamětní deska na hlineckém obecním úřadu.