„Omlouvám se, že neumím dobře česky. Je tu někdo, kdo by mi mohl překládat do angličtiny?" Tak se v sobotu večer v Měšťanské besedě uvedl slavný spisovatel Robert Fulghum, autor kultovní knihy Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce.

Do západočeské metropole dorazil devětasedmdesátiletý spisovatel v rámci celorepublikového turné projektu LiStOVáNí, během něhož navštíví celkem 44 měst.

„Přišel jsem se za vámi podívat, jestli jste skuteční," vtipkoval v úvodu celého večera charismatický Fulghum, který si publikum v zaplněném sále začal ihned z různých úhlů fotit. „Až budu sám psát novou knihu a přemýšlet, kdo to asi bude číst, podívám se na tyto fotografie a řeknu si, že to budete právě vy. Naopak až vy otevřete moji knihu, budete si moct říct, že mě znáte," okomentoval Fulghum s úsměvem na rtech.

Tango na jevišti

Po úvodu se Fulghum odebral z pódia, kde přenechal prostor hercům z projektu LiStOVáNí. Ti zde odlehčenou a humornou divadelní formou představili knihu Drž mě pevně, miluj mě zblízka, jejíž děj se točí okolo argentinského tanga 
a tančírny Century v americkém Seattlu, kde se setkávají lidé různých povolání, náboženského vyznání či sexuální orientace.

V závěru večera se středem pozornosti stal opět usměvavý spisovatel, který prozradil, že mu na českém turné jde především o sblížení se svými čtenáři. Plzeňskému publiku poté představil novou knihu Poprask v sýrové uličce, která se bude prodávat pouze v České republice.

„Příběhy byly vybrány českým editorem, přeloženy českým překladatelem, ilustrovány a také vyrobeny 
v České republice," řekl Fulghum, který si podle svých slov začíná připadat zčásti také jako Čech. A proč? „Protože jsem vnuk Járy Cimrmana," poznamenal. Příjemný večer zakončila jeho autogramiáda, na niž čekali téměř všichni v sále.