Je pondělí 27. července a v Plzni začíná fungovat nový bič na rychlé řidiče.

Radary pro takzvané úsekové měření čekaly na stožárech nad Plaskou ulicí na spuštění už dlouho, teď začaly měřit naostro. Řidiči to poznali. I kdyby si nevšimli samotných kamer, dopravní značku 'Měření rychlosti' by nepřehlédli.

My k radarům přijíždíme Lidickou ulicí. Dodržujeme povolenou rychlost, takže ve stoupání mezi křižovatkami s Karlovarskou a Alejí Svobody si dovolíme i sedmdesát kilometrů v hodině, a sledujeme ostatní. Někteří nás předjíždějí, nicméně šanci zrychlit nedostanou, protože zjevně nejedeme v takzvané zelené, nýbrž v červené vlně. Stojíme na každém semaforu.

Červená je také na křižovatce Plaské a Studentské, kde nové radary začínají měřit.

Kamery hlídají auto 600 metrů. Pak jeho rychlost zprůměrujíAuta snímají v 600 metrů dlouhém úseku, vypočítají jejich průměrnou rychlost a podle výsledku si pak jejich řidiče nahrají, nebo ne.

Padne zelená, osobní i nákladní vozy před námi se rozjíždějí… Jenže co to? Opravdu se zdá, že přinejmenším v této části Plzně je závodům konec.

Žádné zbrklé rozjezdy se dnes nekonají. Auta se do pohybu dávají zvolna a když přejedou bílou čáru, padesátikilometrový limit dodržují.

Po šesti stech metrech však řidičům další značka za křižovatkou s Okounovou oznámí, že měřicí úsek opustili a oni opět zrychlí. Jsou skoro na konci Plzně, což ostatně mnozí z nich kritizují. „Radary na výjezdu, to je největší naschvál. Komu to pomůže? Akorát nějaké kase. Podle mě by tyhle kamery měly být spíš v sadech Pětatřicátníků, kde je to nebezpečnější," kroutí hlavou Radek Fajfr.

Zajímavý pohled se nabízí z chodníku. Zatímco v měřených pruzích jedou auta pomaleji, v těch ve směru od Třemošné jsou o poznání rychlejší. A i když chce jeden z řidičů v měřeném úseku evidentně zrychlit, nemůže, protože vozy s padesátkou na tachometru, které jedou před ním, mu to nedovolí. Musely by kvůli němu zrychlit.

A co je asi všem měřeným řidičům společné? Když ke značce radaru přijíždějí, přibrzdí, jako na povel mírně zvedají hlavy a na okamžik hledají místo, odkud se na ně kamery dívají. Jakmile je najdou, jedou dál.