Menší zájem ze strany zákazníků a také nedostatek některých druhů masa trápí v posledních měsících řezníky v Plzeňském kraji.

„Dodavatelé masa v posledních měsících hodně podražili. A jelikož šly ceny za dodávky kuřecího, vepřového i hovězího raketově nahoru, museli jsme i my zdražit,“ říká Zuzana Havlíková, vedoucí rodinného Řeznictví U Havlíků v Plzni na Doubravce.

Kuřecí maso, které dnes v tomto řeznictví zákazníci nakupují nejvíc, podražilo podle ní o více než 30 procent.

Bücker Bü 131 Jungmann, akrobacie na historických dvouplošnících - Den ve vzduchu Plasy 2022
Letecký den na Plzeňsku: Ve vzduchu nad Plasy byly k vidění kotrmelce i kouř

„Před dvěma měsíci jsme odebírali kuřata za 45 korun za kilo, teď je dodavatel nabízí za 68 korun za kilo, to je opravdu dost velký skok za velmi krátkou dobu. Je také znát, že kvůli růstu cen za všechno začali lidé více šetřit a méně nakupují,“ vysvětluje dále Havlíková a dodává: „Navíc je málo některých druhů masa. Nedostatkové zboží je třeba pravá svíčková, kterou musíme objednávat minimálně týden dopředu,".

Menší zájem o maso a produkty z něho pociťuje i řezník Jaromír Šnajdr z Volduch na Rokycansku, který říká: „Vidím to tak, že lidé mají pořád stejný obnos peněz. Ale při citelném zdražování toho pořídí méně a třeba špekáčky už neberou na kila, ale řídí se počtem osob v domácnosti.“

Pokud jde o jednotlivé segmenty, je Šnajdr přesvědčen, že zákazníci ztratí zájem o kuřecí. Jeho cena totiž dramaticky vzrostla a ještě prý není u konce. Rovněž hovězí se stane občasnou lahůdkou, takže spotřebitelé se údajně orientují spíše na vepřové.

Také podle Pavla Havlíčka z Řeznictví u Pavlíka v Klatovech se v poslední době lidé více zajímají o ceny masa.

„To je pravda, ale jelikož se stále snažím držet stejné ceny a nižší, tak nemám zatím nižší prodej. Budu se snažit ceny udržet, jak to půjde,“ uvádí Havlíček.

Fakultní nemocnice Plzeň
Fakultní nemocnice Plzeň staví nové pavilony