Plzeň, Nýřany – Znáte někoho, kdo by dobrovolně doma skladoval osm tun gumy? V Nýřanech jeden takový nadšenec sídlí; hokejový fanoušek Jiří Ottis skladuje na půdě možná největší sbírku puků na světě. Po více než 30 letech se jejich počet navýšil na neuvěřitelné číslo 40 556.

Vášeň pro ploché válce vyrobené z vulkanizované pryže se u Jiřího Ottise zrodila v roce 1985. Československo vyhrálo mistrovství světa v Praze a tehdy třináctiletý fanda se rozhodl na počest vítězství zakoupit hokejový suvenýr. „Byl to ruský puk galapája šajba z Prioru, tehdy by mě nenapadlo, že to budu někdy sbírat,“ vzpomíná sběratel na puk číslo jedna. Pak ale následovaly další touše. Sběratelské začátky v dobách, kdy ještě nebyl standardní výbavou domácnosti internet, byly přitom poněkud složitější. „Když jsem v osmdesátých letech psal dopisy do Kanady a Spojených států, odezva od příjemce přišla kolikrát po měsíci až dvou. Dnes už je to samozřejmě jednodušší.“

Jiří Ottis z Nýřan na severním Plzeňsku má doma tisíce hokejových puků.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Nýřanský řezník má ve sbírce spoustu opravdových skvostů. Vůbec nejvzácnější kousek je patrně Spalding puck z roku 1920. „Ten kdo vlastní takový puk, už o sobě může říci, že je sběratel. Z té doby se dochovalo jen pár kousků a samozřejmě mají nějakou hodnotu.“ Dalším unikátem je kotouč z play off NHL v roce 1996, který má zabudované diody pro lepší viditelnost v televizi. V Ottisově sbírce lze najít zajímavé touše opravdu z celého světa. Na ty z tradičních zemí se nemá cenu ani ptát, z méně tradičních pak stojí za zmínku puky z Korey, Rumunska či Austrálie.

Výjimečné postavení ve sbírce má i tucet puků z mistrovské sezony plzeňských Indiánů. „Když jsme vyhráli se Škodovkou titul v roce 2013, tak mi dali Marek Mazanec a Kuba Lev puk z každého vyhraného zápasu tehdejšího play-off,“ prozradil plzeňský rodák, který později spojil svůj život s nýřanským řeznictvím.

Jiří Ottis z Nýřan na severním Plzeňsku má doma tisíce hokejových puků.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Zpočátku se Jiřímu Ottisovi jeho koníček vešel do obýváku. Dnes má pro puky vyhrazenou celou půdu, kde vybudoval v podstatě muzeum. Jako hokejový nadšenec vlastní mnohem více artefaktů tohoto sportu. Mimo jiné zlatou medaili ze světového šampionátu v Praze z roku 1972 po reprezentantovi Rudolfu Tajcnárovi a hokejovou výstroj legendárního brankáře Jiřího Holečka, která je v současné době zapůjčená v Síni slávy českého hokeje v Praze.

O tom, že Jiří Ottis má k hokeji skutečně blízko, nesvědčí pouze jeho unikátní sbírka. Dlouhá léta podporuje plzeňskou Škodovku a téměř dvacet let doprovází českou reprezentaci na světové šampionáty. „Jezdím každoročně na mistrovství světa v hokeji od roku 1998. Takže letos už máme zakoupené letenky do Kodaně na příští rok a moc se s celou rodinou těšíme,“ říká hokejový nadšenec. Třeba se k němu i v Dánsku zakutálí nějaký ten puk do sbírky.

Hokej extraliga HC Škoda Plzeň x HC Olomouc
Kracíkova paráda a smršť ve druhé třetině. Plzeň přejela Olomouc