Ti by nejčastěji tolerovali použití chvatů a hmatů sebeobrany v případě, že by byl revizor sám fyzicky napaden. Jsou ale i takoví lidé, kteří by kontrolorům odpustili i to, kdyby násilím zadržovali černého pasažéra, který by jim chtěl jen utéci.

Zhruba 40 procent lidí si myslí, že revizor by neměl násilí použít nikdy. Odůvodňují to různě: „Viděl jsem, jak revizor utrhl mladému chlapci kapucu. Ptal se pak kolegyně, co s ní má dělat. Ona odpověděla, ať ji hodí do popelnice. Revizoři jsou gauneři,“ uvedl jeden z respondentů.

Jiný napsal, že fyzické násilí je „nemyslitelné“, další uvedl, že revizor by měl mít jediné právo, a to počkat na policii.

Že se kontrolor smí aktivně bránit napadení, si myslí 45 procent hlasujících. Vysvětlují to třeba takto: Revizor není otloukánek, musí mít možnost plnit své povinnosti, píše se v jedné z odpovědí. Jiná potvrzuje: Je to člověk a má právo se přiměřeně bránit, pokud je napaden. To, že žádá jízdenku, není důvod, aby na něj někdo zaútočil.

Přes deset procent lidí by bylo pro, aby revizoři mohli fyzickým násilím zadržovat černého pasažera, když se pokusí o útěk. „Každému, co si zaslouží. Neplatíš? Budeš napaden, a ještě zaplatíš,“ píše další respondent. Jiný uvádí: „Když se neplatiči naučí utíkat, protože je nikdo nebude smět honit, budou si lístky kupovat jen důchodci a mrzáci.“

Výsledky SMS hlasování

Nesmí v žádném případě použít násilí. 37 %

Může použít chvaty a hmaty jen, když je napaden zbraní. 6 %

Může použít chvaty a hmaty, když je napaden fyzicky. 45 %

Může použít chvaty a hmaty, když mu černý pasažér nadává. 0 %

Může použít chvaty a hmaty, když mu černý pasažér chce utéci. 12 %