Celkem 549 seniorů nad 70 let bez Plzeňské karty chytili od ledna do konce října revizoři Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Jde o důchodce, kterým dříve stačil k prokázání věku a tím i bezplatné jízdě v Plzni občanský průkaz, od ledna jim ale radnice stanovila povinnost pořídit si Plzeňskou kartu. Bez ní nemají na bezplatnou jízdu nárok a v případě kontroly musí počítat s pokutou 150 korun.

„To je částka při zaplacení přímo na místě. Při zaplacení do 21 dnů na pokladně PMDP se zvyšuje na 250 korun," potvrdil vedoucí revizorů PMDP Pavel Pokorný. S tím, že by senioři nezaplatili ani do 40 dnů, kdy je sankce už tisíc korun, se podnik nesetkává. Nepříjemnost se lidé starší 70 let snaží vyřídit co nejdříve.

Počty důchodců bez karty sice od začátku roku hodně klesly, ale stejně je jich každý měsíc více než deset. Zatímco v lednu přistihli kontroloři 166 seniorů a v únoru 140, v říjnu jich bylo ´jen´ 17. Jde o lidi, kteří byli chyceni revizorem poprvé. „Opakované záchyty u seniorů nad 70 let neregistrujeme," potvrdila mluvčí PMDP Kateřina Fránová.

Pokud jde o kuriozity, na jednu si v dopravním podniku vzpomínají. „Šlo o případ, kdy dotyčný kontrolovaný pasažér slovně napadl revizora a posléze se prokázal platnou Plzeňskou kartou," poznamenala Fránová.

Přistižení seniořileden 2016 166
únor 140
březen 91
duben 47
květen 29
červen 14
červenec 14
srpen 13
září 18
říjen 17 

Povinnost mít Plzeňskou kartu, kterou nařídili seniorům městští radní, kritizovala už před zavedením opozice. Zejména TOP 09 poukazovala na to, že dotčeným důchodcům vzniká při pořizování karty spousta komplikací už proto, že zákaznická centra PMDP čelila velkému náporu a mnohdy nezvládla lidi obsloužit bez front. Radní města navíc nepředložili žádný pádný argument, proč povinnost karty vlastně zavedli.

I teď trvá opoziční zastupitelka za TOP 09 Ilona Jehličková na tom, že šlo od městské rady o ne dobře promyšlený a nastavený krok. „Klesající tendence počtu přistižených seniorů hovoří o tom, že většina z nich přistoupila na hru pořídit si Plzeňskou kartu," připustila zastupitelka, dodává ale, že by si mělo město říci, zda mu výnos z pokut pro seniory za to stojí. „Je to tak vysoká částka, že obohatí rozpočet?" ptá se zastupitelka.

Mluvčí dopravních podniků Kateřina Fránová potvrdila, že do konce března revizoři seniory pouze upozorňovali na změnu přepravních podmínek a pokuty jim neudělovali. V dubnu pak účtovali poplatek 40 Kč (jako při zapomenutí Plzeňské karty). Od května už platí standardní sazebník pokut.

Od ledna platí v PMDP také povinnost platit za přepravu psa. I v těchto případech počty načerno přepravovaných zvířat klesají. V únoru jelo načerno 113 psů, v říjnu už jen 19.