VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řetěz pomáhá uchovat stálou chuť plzeňského piva

Plzeň – Bez měděného řetězu u dna varných pánví by prý pivo nemělo tu správnou chuť. Proto, aby mohl míchat sladinu tak, jak má, se musí každé čtyři měsíce vyměnit.

16.2.2011 1
SDÍLEJ:

Výměna míchacího řetězu ve varně Plzeňského PrazdrojeFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

„Ve varně smícháme slad a vodu pro takzvané rmutování, kdy část směsi oddělíme a zahřejeme v měděných rmutovacích, pánvích a poté je vrátíme do hlavní směsi,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Teplota otevřeného ohně pod kotlem, která je důležitá pro jemnou karamelizaci sladových cukrů, je kolem 600 stupňů Celsia, a dno je proto nutné trvale řetězem stírat. Kontrolovat se musí každé dva týdny.

Podle Pavla Průchy z Plzeňského Prazdroje není samotný proces výměny nijak složitý. „Stačí na něj dva chlapi a trvá to několik hodin,“ dodává Průcha. Proto, aby se mohlo nové zařízení nainstalovat, je nutné vaření přerušit. Pracovníci totiž musí vlézt dovnitř kádě.

Řetězy se podle Průchy v pivovaru používají od přelomu devatenáctého a dvacátého století s nástupem kruhových nádob na vaření. Předtím se slad míchal dřevěnými hrably.

Řetěz s dvaašedesáti články ze speciální mědi měří 5,2 metru a váží pětatřicet kilogramů. Jednotlivé články se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně.

Správnou měkkost pak řetěz získá v peci plzeňské Škodovky. U dna se otočí v průměru čtrnáctkrát až sedmnáctkrát za minutu.

„Fyzikálně–chemické vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť piva a měděné varní nádoby se používají už od jeho zrodu,“ doplňuje Berka. Pro pivo Pilsner Urquell je prý charakteristický trojitý rmut, který tento proces zajišťuje.

Dříve se kádě čistily ručně, teď se využívá automatické tlakové čištění.

Diagnostik měření Stanislav Svoboda zároveň provedl přeměření dna. Kdyby totiž kleslo pod šest milimetrů, mohlo by se zhroutit. Včera mělo hodnotu 9,57.

„Nové dno měří dvanáct milimetrů, každý rok se pak ztenčí zhruba o jeden milimetr. Mění se tedy většinou jednou za šest let,“ sděluje Svoboda.

Na varně se ve třech varných soupravách denně vyrobí deset tisíc hektolitrů mladiny.

Autor: Ladislav Vaindl

16.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

C.k. kuchyně v Horušanech

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Užijte si advent v klidu. Jděte za kulturou do Besedy

Plzeň - Zažít advent v klidu a pohodě je pro mnohé nesplnitelný sen. Udělat si příjemný či sváteční večer i těsně před Vánoci je přitom snadné. Měšťanská beseda nabízí ke konci roku několik divadelních představení či koncertů.

Pro sraženého chodce v bezvědomí letěl vrtulník

Plasy – Chodce, který přecházel vozovku mimo vyznačený přechod, srazil v pondělí po sedmé hodině ranní řidič motorky.

Kde se slavilo a kde truchlilo

Plzeň – Politici sledovali sobotní sčítání volebních hlasů společně.

Facka na Hané. Mora zničila Škodovku pěti góly

Olomouc, Plzeň – Věděli, že to v Olomouci nebude lehké, ale že si odvezou tak hořkou porážku, hokejisté Škody Plzeň nečekali.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení