V Regensburgu a dalších německých městech to funguje, v Plzni by mohlo taky: ochota restauratérů 
v centru města nabídnout toalety ve svých podnicích turistům a to nejen těm, kteří u nich konzumují. Podniky, které se ke službě veřejně přihlásí, dostanou samolepku na dveře a smlouvu s třetím městským obvodem, který jim slibuje snížit poplatky na předzahrádky před provozovnami.

„Oslovujeme plzeňské restauratéry s žádostí o tzv. vlídné toalety. Poskytne to významné výhody jak našemu obvodu, tak majitelům restaurací. My bychom ušetřili peníze za provoz veřejných toalet, oni by mohli získat další potenciální zákazníky a další výhody související s propagací tohoto projektu," uvedl starosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD).

Tvrdí, že inspiraci hledali v partnerském Regensburgu, kde to už podle něj funguje.

Záchodků je málo

Obvod přiznává, že počet současných veřejných záchodků v centru města nepokrývá skutečnou potřebu a náklady úřadu na výstavbu, údržbu a opravy stojí úřad nemalé peníze. Třetí městský obvod provozuje šest veřejných toalet. „Provoz každé z nich činí zhruba půl milionu korun za rok," doplnil Miroslav Knotek z kanceláře tajemníka ÚMO Plzeň 3.

Deníkem oslovené restaurace ale žádné velké nadšení neprojevují. „Provoz toalet nás stojí dost peněz. Platíme vodu, toaletní papír i úklid. Nemáme velkou radost z toho, když tu lidi nic neutratí 
a přitom sem chodí používat WC. Stává se to pořád, dnes a denně," řekla servírka podniku v centru Plzně.

Podobně mluví i ostatní, oficiálně ale nechtějí vydávat žádné stanovisko.

Provozovny se už přihlašují

Jednání s obvodem ve smyslu reciproce, tedy stylem ty mně já tobě, při možné slevě za předzahrádku, mohou být zajímavá, ale musela by stát na na konkrétních číslech. Obvod tvrdí, že jednotlivé provozovny se zatím průběžně přihlašují, kolik jich ale je, nechce úřad zatím sdělit. „Zatím oslovujeme provozovny s předzahrádkami, termín přihlášení je do konce června," doplnil Knotek.

Na území třetího městského obvodu je v současné době šest veřejných záchodků, které jsou v majetku obvodu. Čtyři z nich provozuje sám obvod (Pobřežní, Americká, Terezie Brzkové a u Borského parku), dva záchodky provozují nájemci (Pallova, náměstí Republiky).

Problém s WC je v centru Plzně aktuální. Podle Heleny Prokopové z městské organizace Plzeň TURISMUS roste počet zejména zahraničních turistů. „Celkem do Plzně za první čtvrtletí letošního roku přijelo více než 48 tisíc hostů, kteří zde strávili necelých 90 tisíc nocí," potvrdila Prokopová podle údajů statistického úřadu.

Problémy s WC měla Plzeň už vloni, kdy byla Evropským hlavním městem kultury. „Je to trapné a je to ostuda. Upozorňujeme už před Rozvadovem, že je dobré udělat zdravotní přestávku. V Plzni nezbyde než žebrat u přilehlého hotelu nebo začít s prohlídkou města tam, kde WC mají," uvedla jedna z průvodkyň pod podmínkou, že její jméno nebude zveřejněno. Byla to reakce na oznámení radnice, že kvůli vysoké ceně nepostaví WC u městského parkovacího domu Rychtářka, kam směřuje většina autobusů ze zahraničí.