Už jen na málokterém poli s řepkou teď něco roste a ve strniště se postupně mění také pole s pšenicí, ječmenem, žitem, ovsem a hybridem tritikale.

Takový je průběh letošních žní v Plzeňském kraji. Ministerstvo zemědělství zprávu o nich zveřejnilo v pondělí a je vidět, že uplynulý horký týden zemědělcům umožnil za to pořádně vzít. Práce tentokrát nebrzdily bouřky ani přeháňky a oni mohli z padesáti procent sklizených polí řepky udělat 98,8 procenta. Obilovin mají ke včerejšku sklizeno přes 29 procent.
Ze sta procent mají zemědělci sklizený ozimý ječmen, který přišel na řadu na začátku července.

Bouřky a deště se nicméně nejspíše podepíší na kvalitě sklizeného zrna. „Řada porostů je silně polehlá, a tak problémovým parametrem by mohla být především objemová hmotnost a číslo poklesu,“ informovalo ministerstvo.

Na polích v kraji i letos roste nejvíce ozimé pšenice, konkrétně 57,3 hektaru. Následuje řepka s 31,8 a ozimý ječmen s 16,2 hektaru.

Co se týče řepky, patří Plzeňský kraj k nejrychlejším v republice. Žně letos postupují rychleji i ve srovnání s loňskem. Vloni touto dobou měli zemědělci v kraji sklizeno přes 78 procent řepky a lehce přes čtvrtinu všech obilovin.
Naopak nejpomalejší v celé republice je sklizeň 2017 v sousedním Karlovarském kraji, kde k včerejšku kombajny na polích posekaly pouhých 26 procent řepky a necelých 14 procent obilných ploch.

Vjezdový portál u Kyšic.
Železniční tunely u Kyšic z pohledu dronu